“Зимни” компоненти в козметиката: Растителните масла

Начало » Външен вид » Козметика » “Зимни” компоненти в козметиката: Растителните масла

"Зимни" компоненти в козметиката: Растителните маслаВ класическите рецепти задължително присъства някое от растителните масла: слънчогледово или бадемово, от праскова или царевица, какаово – всички те са “правилните” компоненти в кремовете, използвани в козметиката и фармацията от десетилетия. Но каква е ролята им в състава на кремовете? Те не могат да осигурят необходимата консистенция на козметиката, но имат свойства, които са изключително ценни в грижата за кожата. Ето и най-важните от тях:

1. Витамини
В голяма част от растителните масла се съдържат мастноразтворимите витамини А, Е, D, К. А тези витамини, както ви е известно, участват в много биохимични процеси, които регулиращи възстановяването на кожата и усвояването на други вещества.

2. Защитна функция
Практически всички растителни масла възстановяват защитната функция на епидермиса и задържат влагата в кожата. Тези техни свойства се дължат на съдържащите се в тях мастните киселини, които са необходими за подхранването и регенерацията на кожата (олеинова, линоленова, палмитинова и др). Ето защо растителните масла влизат в състава на зимните кремове – тяхната функция е не само да подготвят кожата за въздействието на ниските температури, като оказват влияние на кръвообращението, но и да и осигурят защита срещу негативни влияния, образувайки тънък филм. Например, маслото от жожоба намалява загубата на вода, задържайки я вътре в кожата, а в допълнение благодарение на състава му, кожата става много мека и еластична. С други думи, маслото от жожоба осигурява защита чрез вътрешни механизми, а не защитава кожата “механично”. Това масло е изключително устойчив към окисляване и увеличава срока на годност на кремовете.

3. Носители
Маслата могат да бъдат носители на активни вещества в кремовете. Обикновено за тази цел се използват специално създадени синтетични основи, но в някои случаи може да се приложат и растителни масла, например, маслото от авокадо има много добри “преносни” свойства. Само по себе си то е особено ценно, защото съдържа витамини A, C, D, E, K , PP, група В2, фитостероли (имуномодулиращи, противовъзпалителни и с антиатеросклеротично действие), фосфорна киселина, соли, скуален (структурен компонент на дермалните клетките), микроелементи.

4. Естествени антиоксиданти
Богатите на естествени вещества масла представляват сами по себе си уникални системи, които гарантират защитата на кожата от свободните радикали. Такива свойства имат мастноразтворимите витамини А и Е, както и такива малко употребявани компоненти като феруловата киселина (тя може да бъде получена и синтетично, но трудно да добавя в състава на козметичните средства). В естествен вид тя се съдържа я царевичното и оризовото масло.

5. Сложен многокомпонентен състав
Растителните масла се използват не само като основа за кремовете, но осигуряват и основното им активно действие. Например:
масло от зърнастец – притежава противовъзпалителни и антитуморни свойства, регенериращи съставки (токоферол, витамини В1, В2, С, Е, К, Р, фолиева киселина, холин, бетаин, кумарини, фосфолипиди, стероли, ябълкова и лимонена киселина, натрий, магнезий, силиций, желязо, алуминий, калций, олово, никел, молибден, манган, стронций и др).
какаово масло – една от най-използваните съставки в основите на кремовете, която им придава необходимата консистенция, но основното предимство на какаовото масло е комплексното му въздействие върху кожата – заздравяващо, тонизиращо, омекотяващо, успокояващо, регенериращо. То съдържа органични мастни киселини (лауринова, палмитинова, стеаринова, олеинова и др.),  теоброминови и кофеинови алкалоиди, дъбилни вещества и др.
Към растителните масла със сложен състав спадат още маслото от гроздови семена, от френско грозде, манго, кардамом, индийско орехче и много други..