За ягодите…

01iagodiКакво знаете за ягодите? Може би само, че те са много вкусни плодове? А знаете ли колко много са полезните им свойства?
Ягодите са богати на витамин С – например, в 100 грама ягоди той е повече от необходимата дневна доза. А ако трябва да се сравняват ягодите с други плодове, то по съдържание на витамин С те отстъпват само на касиса.
Ягодите са източник и на фолиева киселина. Ето защо, за укрепване на имунитета и на стените на кръвоносните съдове е необходимо да изяждате най-малко по 100 грама от тези вкусни червени плодове. Съдържат и определено количество йод, което действа благоприятно върху човешкия организъм, компенсирайки недостига на този елемент в питейната вода и храните.
Но с това не се изчерпват полезните свойства на ягодите. Те притежават мощен антимикробен и противовъзпалителен ефект. Използват се като лекарство за лечение на възпаления на носоглътката и на някои стомашни заболявания, както и като средство за борба с лошия дъх. Благодарение на ягодите може да намалите няколко пъти вероятността да се разболеете от грип. Те са полезни и за хората, страдащи от диабет, тъй като притежават захаропонижаващо действие. А ако имате камъни в жлъчката е много полезно всяка сутрин на гладно да пиете по 4-6 супени лъжици пресен ягодов сок.
Препоръчителното количество ягоди на ден е 400 грама. Особено полезни те могат да са за хората със заболявания на пикочните пътища или с бъбречни заболявания, тъй като са отличен диуретик. За бъбречните и чернодробните заболявания, както и за ревматоиден артрит се препоръчва отварата от ягодови корени.    В ягодите се съдържа голямо количество салицилова киселина, която е необходима за бързото възстановяване и намаляване на болката при проблеми със ставите. Също така те съдържат и желязо, което е необходимо при лечението на анемия.
И това  все още не са всички полезни свойства на този “чуден” плод. Той се използва в народната медицина, като лек за диатеза, екзема, кожни обриви и леки рани. Необходимо е просто да го намачкате и да го наложите на болното място. Той е и един прекрасен начин да се справите с безсънието. Използва се и в профилактичните мерки срещу хипертония и атеросклероза. За нормализиране на кръвното налягането и обмяната на веществата се използва отвара от ягодови листа.
За съжаление хората склонни към алергии трябва да ограничават консумацията на ягоди, тъй като те са много силен алерген. За да избегнат проблемите тези хора могат да комбинират ягодите с мляко, но все пак не трябва да прекаляват. Ягодите не се препоръчват и за хората с повишена секреция на стомашен сок, апендицит, трайни чернодробни заболявания и стомашни спазми. Бременните и кърмещите жени също трябва да ограничат консумацията на ягоди и отвара от листата им.

Вижте още: 7 причини да обичате ягоди