Нещо повече за… спанака

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Нещо повече за… спанака

Нещо повече за... спанакаРодината на спанака е Персия. Този листен зеленчук става популярен благодарение на лечебните си свойства и на своя лек, почти неутрален вкус, който позволява безкрайно експериментиране при комбинацията му с други продукти. Спанак се добавя към най-разнообразни ястия – от десертни салати до запеканки и пилешко роле.

Ползите от спанак
Листата на спанака имат висока хранителна стойност. Те съдържат мазнини, въглехидрати, растителни протеини, хлорофил, минерални соли. Освен това са и особено богати на цял списък витамини – С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К, като всички те много добре понасят топлинна обработка.
По съдържание на растителни протеини спанакът превъзхожда всички зеленчуци, с изключение само на граха и зеления фасул. Спанакът е източник и на калий, магнезий, желязо и йод.

Кой трябва да яде спанак
Благодарение на витаминно-минералния си състав и на факта, че е лесен за усвояване от организма, този зеленчук е особено полезно за децата и юношите, както и за хора с лошо здравословно състояние и страдащите от анемия. Пресният спанак се препоръчва при авитаминоза, хипертония, нервно изтощение, рахит, туберкулоза, диабет, нарушения в растежа при деца.
Спанакът повишава нивото на хемоглобина в кръвта, подобрява функцията на панкреаса, стимулира чревната дейност, като оказва леко слабително действие, забавя стареенето на клетките, укрепва кръвоносните съдове и имунната система, полезен е и за зрението (благодарение на лутеина и зеаксантина в състава му).

Кой трябва да внимава със спанака
Единственият недостатък на спанака е високото съдържание на оксалова киселина. Поради тази причина, консумацията на спанак трябва да ограничат страдащите от камъни в бъбреците, нефрит, заболявания на черния дроб, жлъчката и от язва на дванадесетопръстника. Важно е да се отбележи, че в пресния спанак оксаловата киселина е абсолютно безвреден, но нещата се променят при топлинната му обработка. За да се неутрализира тя по време на готвене, към водата е добре да добавите мляко или сметана. Имайте в предвид и това, че повече оксалова киселина се натрупва в старите листа – в младите почти липсва.
02spanak
Ястия със спанак
Младият спанак е подходящ за салати и сосове, а по-старите и груби листа – за варене на пара, супи и готвене. Освен с мляко и сметана, спанакът много добре се съчетава и с бекон, домати, сирене, ядки. Като “приятелска” подправка е най-добре да се използва индийско орехче. Благодарение на това, че запазва наситения си зелен цвят дори и след топлинна обработка, спанакът е изключително подходяща плънка за баници и запеканки, където често се комбинира със сирене.
Преди готвене трябва старателно да измиете спанака в купа, като сменяте водата няколко пъти. На младите листа се режат само дръжките, а на старите се отстранява средната жилка. Спанакът е най-полезен в деня на събирането му, в хладилника той се запазва за кратко – не повече от 5 дни. В замразено състояние се съхранява до 3 месеца.

Рецепти:
Гръцка салата с макарони
Пилешки рулца на пара
Руло със сирене, спанак и сьомга
Сьомга в спанак
Суфле от спанак
Пилешки джоб
Ризото със спанак и синьо сирене
Ярешко печено
Агнешко със спанак