За райската ябълка…

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » За райската ябълка…

01В европейските страни райската ябълка навлиза едва в края на XIX век. До този момент тя  се е отглежда в Китай, от където “мигрира” към други страни в Източна Азия. Сега в света има почти 500 вида на този плод, повечето от които растат в тропиците.

Полезни свойства
Плодовете на райската ябълка са много богати на витамини и минерали: ретинол, витамини С и Р, калий, желязо, фосфор, калций, магнезий. Също така, те са източник и на антиоксиданти, въглехидрати, органични киселини, протеини, дъбилни вещества и целулоза (тя е дори повече, отколкото в така ценени от всички ябълки!)
Този богат състав на полезни вещества прави райската ябълка един истински извор на здраве. Много диетолози я препоръчват на хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система, тъй като тя е богата и на пектинови вещества. От наличието на монозахариди пък могат да се възползват тези от вас, които искат да засилят сърдечно-съдовата си система. За диабетиците, обаче, райската ябълка е противопоказна.
Райската ябълка е полезна и за тези от вас, които имат проблеми с образуването на камъни в бъбреците – тя предотвратява образуването им. Консумацията и подобрява състоянието на органите, благодарение на витамините С и Р и предотвратява образуването на злокачествени тумори (витамин А). Голяма е ползата от нея и за хората, имащи проблеми с щитовидната жлеза, защото съдържа много йод.
Райската ябълка има антимикробни свойства. Тя е полезна и в борбата с редица бактерии, което например, позволява използването и при лечението на настинки. Така че, ако ви притеснява кашлица, подгответе си топла гаргара от сока на един плод райска ябълка и 3-4 с.л. вода.
Райската ябълка е изключително полезна и за красотата на вашата кожа. Ако имате разширени пори и акне, правете си маска от месестата част на плода и 1 яйчен жълтък. Дръжте маската в продължение на 10-15 минути, след което я отмийте с топла вода.

За да е ползата от райската ябълка максимална…
За да получите пълноценен заряд жизненост и полезни вещества, е достатъчно да консумирате един-два плода райска ябълка на ден. Избирайте само добре узрели плодове, защото в противен случай, те няма да са достатъчно сладки на вкус, а месестата им част ще е по-скоро суха.
Ако сте решили да съхранявате райската ябълка, е най-добре да замразите плодове, тъй като обвивката им е много чувствителна и плодовете се нараняват много лесно. А това влошава състояние им много бързо и води до загуба на полезните им свойства. Замразените плодове, обаче, става по-тръпчив. Тази тръпчивост можете да отстраните, като пуснете плодовете в топла вода за един ден.