За прасковите…

praskoviДа почувствате аромата, сочността и сладостта на прасковите е едно истинско удоволствие. Тяхната родина е Китай, по света са се разпространили чрез стария Път на коприната, а в Европа са пристигнали преди около 2000 години.
Прасковите са сочни, нежни, вкусни и ароматни плодове, които съдържат много витамини и минерали. Голямото количество соли на желязото и калия, които се съдържат в тях, помага за лечението на сърдечни заболявания и анемия и нормализира обмяната на веществата. Фосфорът и калия подобряват паметта и работоспособността, имат положителен ефект върху работата на кръвоносните съдове в мозъка и помагат при нервно и емоционално напрежение. Също така, прасковите са полезни и при нарушения на сърдечния ритъм, заболявания на стомаха с ниска киселинност, за възстановяване на червата и стимулиране работата на жлъчката.
Една праскова осигурява 3/4 от необходимата на човек дневна доза витамин С. Каротинът, съдържащ се в прасковите помага на кръвоносните съдове и предпазва от дегенерация на клетките.
Една праскова съдържа около 11% въглехидрати – най-вече захари. Ето защо, за хората с диабет, прасковите са противопоказни. Но тези, които внимават за килограмите си не трябва да се притесняват, тъй като тези плодове съдържат малко калории (средно голяма праскова съдържа само 35 калории) и много фибри.
Ароматерапевтите твърдят, че ароматът на праскова е чудесен антидепресант, извежда от състояние на безразличие и апатия, стимулира умствените способности, подобрява паметта и концентрацията.

Съвети на диетолозите:
– прасковите са много необходими за болни и изтощени хора в качеството им на питателно и общоукрепващо организма средство;
– сокът от праскови помага при заболявания на стомаха с ниска киселинност и запек – необходимо е да се изпива 50 грама сок 15-20 минути преди хранене;
– прасковите може да се използват като диуретик, ако страдате от камъни в бъбреците;
– пресните праскови са много добро лекарствено средство за анемия, тъй като те стимулират повишаването на хемоглобина;
– благодарение на съдържащите се в тях витамини A, C и В, прасковите се препоръчват при повишена склонност към настинки – те помагат на организма да се адаптира към неблагоприятни условия на околната среда.

Внимание!
Много внимателни с ароматните праскови трябва да са хората с алергии и диабетиците. Всички останали също трябва да не прекаляват с похапването на праскови, тъй като те имат слабително действие.

Рецепти:
Сладкиш с праскови
Праскови със сирене

Пълнени праскови
Печени праскови с ягодов сос
Изварени рула с прасковена плънка