За правилния избор на завеси

Начало » За дома » Интериор » За правилния избор на завеси

За правилния избор на завесиБез значение дали търсите завеси за дома, вилата или офиса, важно е те да бъдат правилно подбрани, за да не “убиете” безвъзвратно усещането за красота и уют в помещенията. А за правилния избор, като за начало, е препоръчително да се спазват следните няколко правила:

– високите тавани “търпят” всякакъв корниз, но при ниските корнизът трябва да е поставен на 10-20 см под тавана;
– късите пердета са подходящи само за прозорците на кухните;
– колкото по-сложните са пердетата, толкова по-изчистена откъм детайли трябва да е обстановката;
– дворцовите драпировки до пода са непрактични и остарели;
– колкото по-малко детайли, толкова повече въздух.

И още…

Размерът има значение

Масивните завеси изглеждат наистина много добре в големите помещения, като зали и огромни спални, но вие едва ли живеете в дворец. Ако не искате да се чувствата така, все едно сте в клетка, то не трябва да украсявате прозорците в стая по-малка от 25 кв.м. с грандиозни конструкции, които оптически смаляват пространствата.

За неголемите стаи подходящи са светлите оттенъци и въздушните тъкани струящи по прозорците. А за да не ви пречи ярката слънчева светлина на следобедните почивки е добре да поставите подходящи щори от плътна материя по целия периметър на прозореца.

Вечна яркост

Декорирането на прозоречните пространства е нещо много лично. Ако предпочитате белите или кремави тонове, то е по-добре да пропуснете тази част.

При избора на пердета любителите на ярките наситени цветове в интериора трябва, на първо място, да обърнат внимание на качеството на тъканите и технологията на боядисването им, за да си гарантират тяхната по-дълга употреба. Ако се спрете на пердета от висококачествена коприна, то тогава няма защо да се притеснявате, че ще започне да изсветлява още след първото лято. Може вземете и пердета от сатен, който също “задържа” цветовете за дълго време.

Еклектика, а не мешавица

Не бива да забравяте, че цветовете и формите на пердетата и завесите трябва да се избират в зависимост от дизайна на помещенията. Ако в стаята присъстват много ярки детайли и широка цветова палитра, то за да не полудеете е добре да изберете пердета в по-спокойни пастелни цветове, няколко тона по-светли или по-тъмни от стените.

Ако интериорът ви е “по-спокоен” и искате както да му придадете повече емоция, така и да изявите своята индивидуалност, то безпогрешен вариант е да използвате завеси с ярък цвят и необичаен дизайн като отличителен акцент в помещението.

Друг важен момент е да не задушавате прозорците. Не е необходимо, както вашите баби и майки, едновременно да провесвате и тюл, и плътни завеси. Още повече, че сложният интериор не търпи подобни неща! Ако все пак сте решили да направите някаква комбинация, то задължително е максимално да я опростите, като използвате, например, лека завеса от шифон или органза и по-плътна от лен или сатен.