За ползите от морската риба

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » За ползите от морската риба

ribaВсеки знае, че рибата е един от най-ценните и питателни хранителни продукти, който трябва да присъства на вашата трапеза поне два пъти в седмицата. Днес асортимента от морски риби, които можете да откриете на пазара е огромен – на ваше разположение са, какви ли не, екзотични видове риба и морски дарове.
Първото и най-важно нещо, което отличава обитатели на моретата от техните речни братовчеди, е високото им съдържание на пълноценни протеини, които са източник на незаменими аминокиселини и се усвоява много бързо и лесно от организма. В зависимост от вида на рибата процентното съдържание на протеин варира от 20 до 26%. За сравнение – в речната риба той рядко достига 20%.
Рибата не е толкова мазна, като месото, а това означава, че и калориите в нея са много по-малко. Въпреки това, рибните мазнини са уникален източник на полиненаситени мастни киселини, особено линолова и архидонова, които са съставна част от мозъчните клетки и клетъчните мембрани. Също така в морската риба се съдържа цял комплекс от витамини: В1, В2, В6, В12 и РР, както и витамин С, но в малки количества. Тя подхранва организма ви и с йод, фосфор, калий, магнезий, натрий, сяра, бром, флуор, мед, желязо, цинк, манган и др. Между другото, е доказано, че за разлика от нея, в сладководната риба не се съдържат йод и бром.
Ако искате да нахраните семейството или гостите си с наистина вкусни и здравословни ястия от морска риба, трябва да запомните някои правила:
1. При прекалено дълго готвене морската риба изгубва напълно своята структура и се превръща в безвкусна каша. Губят се и съдържащите се в нея витамини.
2. Морската риба има специфична миризма. За да се избавите от този неин недостатък, можете предварително да я потопите в прясно мляко или в разтвор от вода и лимонов сок. Друг вариант е да опечете рибата в тесто, което ще запази нейните полезни свойство, но ще премахне острия и мирис на йод.
3. Никога не яжте главите на морските риби, тъй като в тях се натрупват вредни вещества.
4. Преди готвене трябва да размразите морската риба в студена вода. В никакъв случай не правете това в с топла или гореща вода! Така рибата ще стане безвкусна и ще загуби форма си.