За ползите от лютите чушки

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » За ползите от лютите чушки

01 Разнообразните по форма и цвят люти чушки не само добавят вкус, цвят и пикантност на ястията, но са в състояние да превърнат всяка скучна рецепта в малко кулинарно пиршество. Освен това, мнозина използват лютите чушки и за отслабване.

Лечебни свойства
Основният компонент на лютите чушки е алкалоидът капсаицин, който им придава техния “изгарящ” вкус. Съдържат се и значителни количества витамини С, А, В2, К, както и захари и мазнини. Благодарение на тези полезни вещества, чушките оказват оздравяващ ефект върху организма, подобряват храносмилането, повишават апетита.
Освен това, витамини А и С намаляват възпаленията, участват в кръвообразуването, подпомагат имунната система и предотвратяват появата на ракови заболявания.
Витамин К отговаря за правилното съсирване на кръвта, укрепва костите, предпазва клетките от увреждания.
Лютите чушки са богати и на фитонутриенти и фибри.
Съдържат и вещества, които увеличават консумацията на кислород в организма и повишават производството на енергия в продължение на около 20 минути след хранене. Това е много добра новина за желаещите да отслабнат, тъй като означава, че организмът изгаря допълнителни калории, което спомага за загубата на тегло.

Употреба в кулинарията
Лютият червен пипер се добавя към ястията както като пресен продукт, така и като суха смляна подправка. Той придава особен аромат и вкус на супи, ястия с боб, зеле и ориз. Незаменим е при производството на много видове колбаси и месни продукти. Използва се в състава на различни туршии.