За ползата от плодовете

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » За ползата от плодовете

5Всеки загрижен за здравето си човек трябва да знае, че голямото количество плодове в дневното му меню е отличен начин за предоставяне на организма на необходимите му витамини и хранителни вещества. За съжаление, много хора подценяват хранителните им свойства и консумират много по-малко плодове, отколкото трябва.
Плодовете могат да окажат огромно въздействие върху здравето ви, като насищат тялото ви с енергия, подобряват работата на сърдечно-съдовата ви система и предотвратяват рака. За да ви убедим в правотата на горе написаното, ще ви запознаем с 5 от най-забележителните представители на плодовото царство:

Грейпфрути
Подобрява работата на сърцето, понижава нивото на холестерола, намаля количеството на инсулин в кръвта, позволява на тялото да получи повече енергия от храната, а по този начин допринася и за намаляването на теглото. Но уникалните свойства на грейпфрута не се изчерпват до тук: доказано е, че той е в състояние да възстанови повредената ДНК в клетките и така възпрепятства развитието на някои форми на рак.

Ягоди
На първо място, трябва да отбележим, че в процеса на замразяване, ягодите губят голяма част от забележителните си свойства. Така че, е особено важно да ги консумирате, когато са пресни! Ягодата е изключително богата на антиоксиданти, които се борят с общото остаряване на организма. Тя е богата и на витамин С, който както ви е известно, повишава резистентността на организма към различни заболявания и го насища с енергия. Една чаша ягоди съдържа 30% повече витамин С от необходимата ви дневна доза!

Ананаси
Той сащо е богат на витамин C, но съдържа и много други полезни витамини и вещества. Така например, съдържащия се в ананаса бромелин в съчетание с витамин С възпира настинката, успокоява възпаленото гърло, намаля кашлицата и допринася за овладяването на хремата. Ананасът е богат и на манган, който е необходим за развитието на костите и поддържането им в добро здравословно състояние. Съдържа и калий и влакна, които насищат организма с енергия и също подпомагат имунната система.

Ябълки
Тези плодове са символ на здравословната храна от векове. Те съдържат активни противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиалергични вещества. В допълнение към това, ябълките са богати и на флавоноиди – мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, удължават младостта и подобряват здравето, предотвратяват и опасността от ракови образувания.

Авокадо
Оказва незаменима помощ на сърцето, като го прави силно, здраво и намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. Съдържа мононаситени мазнини (понижаващи холестерола), голямо количество калий (регулира кръвното налягане), фолати (витамин от група В, необходим за укрепването на сърцето), каротеноиди и токофероли (заедно те могат да предотвратят рака на гърдата и на простатата).