За полезните свойства на тиквата

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » За полезните свойства на тиквата

t2По съдържание на полезни вещества тиквата превъзхожда много други зеленчуци. В нея има захар, каротин, витамини С, B1, B2, B5, B6, E, PP и рядко срещания витамин T, който подпомага ускоряването на метаболитните процеси в организма, витамин К, необходим за съсирването на кръвта, мазнини, белтъчини, въглехидрати, целулоза, пектинови вещества, минерали, включително и калий, калций, желязо.
Каротинът в тиквата е пет пъти повече от този, който се съдържа в морковите, и три пъти повече, отколкото в телешкия черен дроб. За това е препоръчително хората със зрителни увреждания да консумират много тиква и тиквен сок.
По съдържание на желязо оранжевите тикви заслужават шампионска титла сред всички останали плодове и зеленчуци. За това, ако страдате от анемия, в никакъв случай не се отказвайте от похапването на тиква.
Пектиновите вещества, открити в тиквата в големи количества, допринасят за отстраняването от тялото на токсичните вещества и холестерола.
Благодарение на солите на калия, тя има диуретично действие – спомага за извеждането от организма на солта и водата, но без да предизвиква раздразнение в тъканта на бъбреците.
Също така, тиквата е много полезна и за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.
Свеж тиквен сок трябва да се пие при хроничен запек, възпаление на пикочната система, бъбречна недостатъчност, хемороиди и неврологични заболявания.
При токсикоза бременните жени могат да използват тиквата като добро средство против гадене.
Ако страдате от безсъние, то за вас е полезно вечер преди лягане да изпиете чаша тиквен сок или отвара от тиква с мед. Отварата от тиква може да се използва също и за свалянето на висока температура.
Освен всичко изброено до сега, тиквата се счита за най-добър помощник на диетичното хранене. Тиквената каша, например, нормализира метаболизма и подпомага извеждането на шлаките от организма.
Полезна е не само месестата част на тиквата, но и тиквените семки. Те са наистина незаменим източник на доброкачествени хранителни масла (32-52%). Освен това, в тях се съдържа и много цинк. За това на страдащите от акне, мазен пърхот и себорея, които се появяват при липса на цинк в организма, се препоръчва да изяждат по поне една шепа тиквени семки на ден.