За меда...1. Важно е да избирате натурален, висококачествен мед, защото именно той е ПОЛЕЗЕН за здравето. Много често медът се “фалшифицира”, като се  смесва със захар, нишесте, брашно и др. А понякога, недобросъвестни пчелари поставят пред кошерите разтворена захар и пчелите, вместо да цветен нектар, преработват нея. Тогава се получава мед с ниско качество. За да определите качеството на меда, ще ви помогне следния метод: разтрийте капка мед между палеца и показалеца си – естественият продукт ще “попие” в кожата, а подправеният – ще стане на бучки.

2. Ако медът се е захаросал, това не означава, че той е с лошо качество или че с течение на времето е загубил полезните си свойства. Напротив, появата на сладки кристали показва, че в него има много малко вода и че няма никакви странични вещества. А това, разбира се, означава, че медът е добър. Освен това, трябва да знаете, че кристализация не оказва влияние върху полезните му свойства.
А за да не се развали медът – да не плесеняса или ферментира, – трябва да го предпазите от влага. Той се съхранява най-добре в плътно затворени стъклени или емайлирани съдове, както и дървени съдини, изработени от елша, топола и липа.

3. Не поставяйте меда в много горещ чай, както често се прави при лечението на простуда. Загретият над 40°С мед, губи голяма част от полезните си свойства. Частично се разрушават, съдържащите се в него витамини и антибактериални вещества. Освен това, горещият чай с мед предизвиква активно потене и сърцебиене, което не е никак добре за хора със сърдечно-съдови заболявания.

4. Медът помага да се нормализира киселинността на стомашния сок: понижената киселинност се увеличава, а повишената се намаля. При гастрит с ниска киселинност е добре, ако преди ядене се изпие една чаша хладка вода, в която е разтворена 1 с.л. мед. А при гастрит с повишена киселинност, медът се разтваря в топла вода и се пие половин до един час преди хранене.

5. Въпреки високата си калоричност, медът може да ви помогне при борбата с излишните килограми. Ако преди хранене изпиете половин чаша вода с 1 с.л. мед, това ще повиши нивото на захарта в кръвта ви, което пък ще намали вашия апетит.

6. Медът се използва и при лечение на анемия. Но не всеки вид мед може да повиши нивото на хемоглобина. Най-добри в този случай са тъмните видове мед, в които може да се съдържа до пет пъти повече желязо, отколкото в светлите разновидности.

7. Медът има успокояващ и сънотворен ефект. Ако преди лягане изпиете чаша топла вода или мляко, подсладена с мед, ще заспите бързо и спокойно.
За борба с безсънието и като профилактика срещу настинки можете да си правите елхово-медна вана. Пуснете в напълнената вана торбичка с елхови иглички и изсипете половин чаша мед. Вземете си вана в продължение на 20 минути.

8. Според някои специалисти, медът оказва върху зъбите дори по-лошо въздействие, отколкото захарта, тъй като остава по тях по-дълго. Така че, след като сте си похапнали мед, трябва бързо да изплакнете устата си.

9. Най-добре е на деца до две годишна възраст да не им се дава мед, тъй като в него може да се съдържат спори на болестотворни бактерии. Храносмилателната система на по-големите деца и на възрастните е в състояние да неутрализира тези бактерии, но организма на бебето все още не е в състояние да се защити от тях.

10. От меда трябва да се откажат страдащите от диабет и хората, които са алергични към него. Алергичната реакция към меда може да се прояви по най-различни начини – под формата на кожен обрив, оток и дори повръщане.