За мандарините…

За мандарините...Мандарините са едни от най-старите култивирани плодове, известни на човечеството. Специалисти считат, че тяхната родина е Китайската империя. Днес по магазините може да се видят най-различни сортове мандарини, които са много различни един от друг.
Мандарините много често са сравнявани с портокалите, от гледна точка на ползите им за здравето. И това сравнение почти винаги е в полза на по-големия им събрат. Но според експертите, това не е съвсем справедливо, тъй като мандарините притежават не по-малко полезни свойства. Освен това, много хора забравят, че те не са брат, а са по-скоро праотец на портокалите.

Ползи
Мандарините, както и другите цитрусови плодове, се препоръчва като източник на витамини в зимния периода на витаминен дефицит. Те са много добро средство за облекчаване на състоянието при простудни заболявания. Сокът от мандарини много добре утолява жаждата при висока температура. Благодарение на съдържащия се в тях синефрин, който предотвратява отока, те имат лечебен ефект при бронхити.
Мандарините съдържат фибри, органични киселини, пектин и фитонциди. Те могат да нормализират обмяната на веществата и да подобрят апетита.
Мандарините може да се използват и в борбата с гъбичките – пресният мандаринов сок помага при лекуването на някои видове гъбични заболявания по кожата и ноктите.
Въпреки, че мандарините отстъпват на портокалите по съдържание на аскорбинова киселина, те съдържат достатъчно други полезни за здравето вещества.

Противопоказания
Мандарини не се препоръчват на тези от вас, които страдат то бъбречни заболявания. Тъй като дразнят лигавицата на стомаха и червата, тяхната употребата е противопоказна при гастрит с висока киселинност, пептична язва, възпалителни заболявания на червата.