За краставиците…

За краставиците...Родината на краставиците е Индия и Китай, където те се отглеждат от повече от 6000 години. В Европа те са пренесени от британците и бързо придобиват популярност, благодарение на многобройните си лечебни свойства.
Краставиците са зеленчук, който много добре утолява жаждата, тъй като се състоят от 96% вода. В същото време, те съдържат нищожно количество протеини, мазнини и въглехидрати, а регулират и обмяната на веществата. Освен това, тартроновата киселина, която се съдържа в тях, блокира образуването на мазнини от въглехидратите. Не напразно диетолозите препоръчват този зеленчук на хората с наднормено тегло – назначават им разтоварващи “краставични” дни (до 2 кг пресни краставици с малко сол в 5 приема).
Редовната консумация на краставици подобрява работата на сърцето и бъбреците. Тъй като те имат голяма диуретичен ефект се препоръчват и при отоци, причинени от сърдечно-съдови заболявания, а също и при възпаление на пикочния мехур. Доказано е, че краставиците са наистина необходими и за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, тъй като те съдържат йод в лесна за усвояване от организма форма.
Този зеленчук е отличен санитар в тяло. Той е богат на фибри, които не се усвояват от организма, но регулират работата на червата и отстраняват излишния холестерол.
Краставиците съдържат микроелементи и минерали, които са полезни за нервната система и мозъчните клетки, а именно витамин А, витамини от група В, РР, С, каротин, пектин, калций, магнезий, желязо, силиций, фосфор, сяра, йод. Помагат и на хората, страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек, туберкулоза и атеросклероза. Ефективни са и при хемороиди – помагат да се спре кървенето.
И, разбира се, краставиците са незаменими в козметиката, тъй като сокът им притежава подмладяващи и тонизиращи свойства.

Рецепти:

Салата от зеле и краставица
Алжирска салата
Салата с авокадо и краставица
Таратор
Салата с краставица и мента
Чашки от краставица със зеленчукова плънка