За кайсиите…

За кайсиите...Родината на кайсията е планината Тян-Шан. В Европа, кайсиите са внесени, разбира се, от Азия по времето на Александър Македонски под името “арменска ябълка”.
Кайсиите се консумират пресни и сушени. И в едните, и в другите се съдържа голямо количество пектин, както и много други полезни вещества, натрупани в плодовете под топлите лъчи на слънцето – нишесте, декстрин, инулин, органични киселини (ябълкова, лимонена, салицилова и винена). Кайсиевите плодове съдържат и витамин С, провитамин А, множество минерални елементи – калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра, силиций. В пресните кайсии се съдържа до 28% захар, а в сушените – до 85%.

Лечебни свойства на кайсиите
Кайсиевият сок съдържа много калций и желязо и поради тази причина е много полезен за малки деца и бременни жени. 150 грама сок са достатъчни, за да задоволят ежедневната нужди на човек от каротин. Важно е да знаете, че сокът се усвоява по-лесно от организма, отколкото плодовете.
Кайсиите са много полезни при анемия, тъй като, както вече знаете, те съдържат голямо количество желязо – 100 грама плодове имат същия ефект върху процеса на кръвообразуване, както 250 грама пресен черен дроб.
100-150 грама сушени кайсии на ден са много полезни за бременните жени, децата и възрастните хора, като подхранващо и общо укрепващо организма средство.
Кайсиите са богати на калиеви соли. В пресните плодове се съдържат 305 мг, а в сушените – до 1717 мг, така че те са изключително полезни за страдащите от сърдечно-съдови заболявания (особено за сърдечна недостатъчност и аритмия).
Плодовете са богати и на фосфор и магнезий, които са необходими на организма за активната работа на мозъка. Благодарение на високото съдържание на магнезий те бързо и трайно нормализират високото кръвно налягане. При хипертония се препоръчва да се ядат колкото се може повече кайсиеви плодове.
При стомашно-чревни заболявания е полезно да се подготвя отвара от кайсии, която служи като успокояващо средство за възпалената лигавица на стомашно-чревния тракт. А сокът от кайсии нормализира киселинността на стомаха и действа ефективно при колит, особено ако заболяването е придружено от образуване на газове и дисбактериоза.
Кайсиите са отличен диуретик и са много полезни при язва. Ако страдате от това заболяване е препоръчително да консумирате по 70-80 грама сок, 6-7 пъти на ден между отделните хранения. Вместо пресен сок може да използвате и отвара от сушени кайсии: залейте 100 грама нарязани сушени кайсии с 1 литър гореща вода и ги оставете да се запарят в продължение на 6 часа на топло.
Кайсиевите ядки действат като успокоително средство при кашлица, трахеит, бронхит, ларингит. За приготвянето на лечебна смес са ви необходими 20 грама кайсиеви ядки, които да почистите от кожицата, да изсушите и да смелите на прах. 3-4 пъти дневно приемайте по 1 ч.л. от кайсиевото брашно с мляко или чай.

ВНИМАНИЕ!
Кайсиите са противопоказни за страдащите от диабет, заболяване на черния дроб и щитовидна недостатъчност.
Не яжте повече от 20 грама кайсиеви ядки наведнъж.

Рецепти:
Сладкиш с кайсии
Кекс с ром и кайсии
Обърнат сладкиш с кайсии
Десерт с кайсии