За женската сексуалност

Начало » Интимно » За женската сексуалност

Тайните на женската сексуалност вълнуват умовете не само мъжете, но и на представителките на красивата половина на човечеството.  Известно е, че от сексуалното благополучие на жените до голяма степен зависят техният мироглед, успехът им в работата и общуването с други хора. Ето защо хиляди жени се питат, как да постигнат хармония в интимния си живот и от какво точно зависи сексуалността им.
За женската сексуалностКакво влияе на женската сексуалност?
Женската сексуалност се влияе от много фактори.  Много съществено място сред тях заема, възпитанието и семейната среда и преди всичко възгледите в семейството по отношение на секса, които се внушават на момичето по време на израстването му. На отношението на жените към секса, влияние оказва и първият им сексуален опит. Специалистите често свързват сексуалните комплекси на жените с неспособността им да се отпуснат и да се насладят на секса, в следствие на несполучливия им първи опит.
Особености при работата на ендокринните жлези и на хормоналния баланс при жените също имат въздействие върху тяхната сексуалност. Така например, естрогенът до голяма степен е отговорен за желанието на жените да спечелят вниманието на противоположния пол, което ги кара да флиртуват, да кокетничат и т.н. Тестостеронът пък, определя темперамента и стремежа към сексуален контакт. Голяма влияние върху женската сексуалност имат и различни генетични фактори.
Сегашната тенденция на ранно начало на сексуалната активност не е показател за по-силен темперамент. Напротив, това е по-скоро мода. Много често, обаче, истинско удоволствие от секса и оргазъм, жените започват да изпитват  в по-напреднала възраст. Според специалистите, това се случва между 25 и 35 години. Именно в тази възраст женският сексуалният темперамент вече се проявява напълно.

Какво може да намали женската сексуалност?
Към намаляване на сексуалността при жените може да доведе липсата на редовен полов живот. Така наречената сексуална памет, която се формира в мозъчните центрове на чувственото удовлетворение, е резултат от женския оргазъм и стимулира желанието на жените да правят секс толкова често, колкото е възможно. При липсата на редовен секс работата на сексуалната памет се затруднява и желанието за секс се проявява все по-рядко и по-рядко.
Отрицателно въздействие върху сексуалността на  жените оказва и сексуалната неудовлетвореност. Трябва да се има в предвид, че редовните оргазми имат положително влияние върху външния вид и здравето на жената и върху положителната и нагласа към света, а това я прави силно привлекателна за представителите на противоположния пол. Според различни проучвания, постоянната сексуална неудовлетвореност често води до невроза, безсъние, депресия, може да провокира появата на хронична тазова болка, важна предпоставка е за развитието на заболявания като ендометриоза, фибромиома и др. Освен това, липсата на секс води и до значителен спад в самочувствието и себеуважението на жената и в качеството и на живот, като цяло.

Сексуалност и емоции
Именно заради всичко по-горе описано, не трябва да се толерират сивите дни в сексуалния живот. Причини за намалена женска сексуалност може да бъдат и липсата на любов и доверие между партньорите. Конфликтите в семейството силно възпрепятстват, както мъжката, така и женската чувственост. Но поради по-голямата емоционалност женската сексуалност страда повече. Откритостта и психологическата близост между партньорите, редовното обсъждане на интимните теми, липсата на потискане на съществуващите сексуални проблеми значително повишава качеството на сексуалните преживявания. Ако жената не може да реши сама проблема си с достигането до оргазъм, то е най-добре тя да потърси помощ от специалист – сексолог. Също много полезни за повишаването на чувствителността на гениталните органи на жените са специалните комплекси от упражнения в комбинация с тренажори за развитието на вагиналните мускули.

Как да се повиши женската сексуалност?
Женската сексуалност и сексуалният темперамент могат да се увеличат с възрастта, както и способността да се преживява по-силен и ярък оргазъм. За това, обаче, е необходимо и двамата партньори да направят поне минимални усилия. Жената трябва да повиши сексуалната си привлекателност в очите на своя партньор, а той да се опита да мисли преди всичко за удоволствието, което трябва да получи неговата половинка. Много често, експертите препоръчват, в интимния живот на двойката да се внесе и елемент на еротична игра, която значително го оживява и подобрява.
За да опознаят основните тайни на женската сексуалност, е важно мъжете да обръщат внимание не само на техниките в интимния живот, но и на психологическото състояние на партньорките си, както и на изграждането на нормални емоционални отношения с тях и в ежедневното общуване. Внимателното и любящо отношение към жените, осигуряването на психологически им комфорт в семейството и заинтересоваността от техните потребности не само ще разкрие напълно сексуалността и темперамента им, но ще им донесе и радостта от тръпката на сексуалното удовлетворение..