За един различен Великден

Начало » За дома » Празници » За един различен Великден

01rАко ви се иска тази година да разнообразите великденскта си трапеза, опитайте да използвате някоя от кулинарните традиции на другите страни. Като, например:

Великден по немски
На великден германците предпочитат да похапват печена риба. Масата задължително трябва да е украсена с букет от нарциси, тъй като в Германия тези цветя са смятани за един от основните символи на празника. Немският Великден, както и нашият, не минава без яйца. Но те ги търакалят по сколовете и си организират състезания, в които двама участници търкалят яйцата си едно срещу друго и при “сблъсъка”, което яйце остане здраво, то е победител.

Великден по английски
Англичаните на Великден използват не само кокоши яйца, но гъши и дори щраусови. Те ги украсяват и изрисивят по най-причудливи начини. Основно им ястие е агнешко печено с много зеленчуци. А за десерт приготвят торта.

Великден по полски
Великден в Полша е месен празник. На този ден на масата се сервират разнообразни студени меса и колбаси, включително и прочутия бял колбас от свинско месо с черен пипер, индийско орехче, чесън и риган. Полският козунакът е хляб, приготвен по специална рецепта от ръжено брашно и мая. Отгоре хлябът се намазва със свинска мас и се украсява с кръст от тесто. В приготвянето му се спазва магически ритуал, известен само на домакинята.

Вижте още: Как се празнува Великден по света…