За грейпфрута…

01g  За родина на грейпфрута се смята Барбадос. Като културно растения и ботанически вид, този цитрусов плод стават известни преди само 100 години. Днес има около 20 сорта грейпфрути, които могат да се разделят на три основни групи: розови, бели и червени.
Една от уникалностите на този плод е, че и до сега никой не може със сигурност да каже, какъв точно вид е той. Учените го определят като естествен хибрид между помело и портокал. Самата дума “грейпфрут”, в превод от английски, означава “гроздов плод”, което е на пръв поглед неуместно име. То е дадено, тъй като грейпфрутите растат на гроздове – от 3 до 18 броя на клон.
Грейпфрутът се смята за ценен лечебен и диетичен продукт. Той съдържа витамини А, С (само в 100 грама от плода се съдържат 50% от необходима дневна доза от този витамин), D, B1, P, глюкоза, фруктоза, захароза, минерални соли, органични киселини, пектин, етерично масло, а също и гликозид нарингин, който придава на плода типичния му горчив вкус. Както сокът от всички цитрусови плодове и този от грейпфрут съдържа каротиноиди и бета-каротин, които предотвратяват появата на ракови клетки. Белите плодове съдържат пектин и биофлавоноиди, които са мощни антиоксиданти.
От всички цитрусови плодове, само в грейпфрута се съдържа вещество, наречено инозитол. То предотвратява натрупването на мазнини и помага за премахването на токсините от черния дроб. Диетичният ефект на грейпфрута се усилва от съдържащия се в него нарингин, който възпрепятства усвояването на мазнините, подобрява работата на червата, ускорява обмяната на веществата, стимулира храносмилането. Така че, за да се отърве човек от излишните килограми са достатъчни само 2-3 чаши грейпфрутов сок на ден.
Хората, страдащи от диабет с нисък гликемичен индекс, могат да използват сока от грейпфрут, за да понижат по естествен начин нивата на кръвната захар и да намалят необходимостта си от инсулин. Една чаша сок на ден може да нормализира нивата на холестерола в кръвта, което е особено полезно за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Важно е да се знае, че сокът от грейпфрут е най-добре да се пие сутрин, за да може да се повдигне общият тонус на организма, да се премахне умората и да се подобри апетитът.
В края на 20-ти век е открита още една необичайна способност на грейпфрута – той засилва действието на много лекарства, в резултат на което е възможно да възникнат неблагоприятни ефекти. Не се препоръчва, например, консумацията на грейпфрутов сок с медикаменти, които понижават кръвното налягане, с антидепресанти, транквиланти, болкоуспокояващи. В състава на сока се съдържа вещество, което пречи на работата на ензим, разграждащ тези препарати, в резултат на което действието на лекарствата се оказва по-дълго от необходимото.