За великденските яйца

Начало » За дома » Празници » За великденските яйца

01viЕдин от основните символи на Великден е яйцето. И това не е случайно. От древни времена яйцето е символ на новия живот, на пролетта и плодородието. Още в Древна Персия хората са си подарявали един на друг яйца в дните на пролетното равноденствие, от които е започвала новата годината.
С появата на християнството символиката на яйцата получава нова религиозна интерпретация – в него са  видели камъка, затворил входа Христовия гроб.
Според легендата, след възкресението на Исус учениците и последователите му се разпръснали по света, за да разнесат добрата новина, че хората вече не трябва да се страхуват от смъртта, че Христос я е победил. Той е възкръснал и ще възкреси всеки, който вярва в него и обича ближните си така, както и той ги обича.
Мария Магдалена се осмели да излезе с тази новина пред римския император Тиберий. Тъй като пред императора не е можела да се яви без дарове, а тя нямала нищо, Мария отишла с едно кокоше яйце. Разбира се, тя избра яйцето умишлено. Яйцето винаги е било символ на живота – в крехката му черупка се крие живот, който чака своя час да излезе на свобода, като малко жълто пиленце.
Но когато Мария казала на Тиберий, че Исус Христос се е освободил от оковите на смъртта и е възкръснал, императорът само се изсмял: “Това е толкова невъзможно, колкото и твоето бяло яйце да стане червено.” Едва изрекъл думите, обаче, и яйцето в ръцете на Мария Магдалена станало червено. От тогава боядисаните в червено или пурпурно яйца станали символ на жертвената кръв на Христос.
Яйцата са от забранените за консумация продукти по време на Великия пост, за това и приемането им за един от символите на Великден е доста логично. Обичаят да се боядисват и подаряват яйца на този светъл християнски празник пуска корени сред народите от Северна Европа и Азия скоро след приемането на новата вяра. В Южна Европа, а оттам и в Латинска Америка, тази традиция не се е разпространила.
През Средновековието е било обичай да се подаряват великденски яйца на близките и прислугата. За това английският крал Едуард I (1239-1307 г.) поръчвал по около 450 златни яйца (боядисани в злато или обвивани в тънки златни листа), които след това били раздавани на членовете на кралския двор.
Великденските яйца са задължителна подарък за децата. В много страни децата получават яйца от кръстниците си. В други страни те все още обикалят къщите и разнасят радостната вест за възкресението на Христос, пожелават здраве и щастие на домакините, които на свой ред ги даряват с боядисани яйца и бонбони.
Великденски яйца си разменят и възрастните. А в много страни има традиционни великденски игри, включващи яйца.
Велики четвъртък или четвъртък от Страстната седмица (последната седмица на Великия пост и последната седмица преди Великден) е денят, в който по традицията се пекат великденски козунаци и сладкиши и  се боядисват яйцата. А днес те вече не се боядисват само в червено и пурпурно. Често се украсяват и със символични рисунки и орнаменти. И въпреки, че боядисването на яйцата сега не изисква кой знае какви усилия, все още има много хора, които предпочитат да правят това, използвайки старите методи, които са не само увлекателни, а и творчески. С някои от тях може да се запознаете тук.