boboviМнозина дори и не подозират, колко полезен и хранителен продукт е бобът. Той е известен на човечеството още от древни времена и векове наред е култивиран както в Стария, така и в Новия свят.
Бобът притежава редица универсални свойства, характерни за хранителните продукти, от които зависи нормалното съществуване на организма.

В него се съдържат голямо количество скорбяла и други въглехидрати; богат е и на витамини. По количеството протеини (75%) той може да си съперничи с месото и рибата. При това тези протеини са лесни за усвояване от организма. Към полезните вещества в боба може да се прибавят и различни киселини, каротин, витамини С, В1, В2, В6, РР, много макро- и микроелементи (особено мед, цинк, калий ).

В него има и достатъчно количество триптофан, лизин (5%), аргинин (8,5%), тирозин и хистидин (около 3% всеки). Особено богат е на сяра, която е полезна при чревни инфекции, ревматизъм, кожни заболявания, заболявания на бронхите. А в люспата на бобовите зърна се съдържат вещества, които имат диоретичен ефект. Бобът е богат и на желязо, което подпомага образуването на еритроцити и притока на кислород към клетките и повишава съпротивителните функции на организма към инфекции.

Бобът е до толкова полезен, че се използва дори и за козметични цели. От него се приготвят подхранващи маски. Сварените, намачкани през сито зърна в комбинация с лимонов сок и растително масло не само подхранват кожата, но също така я възстановяват и премахват бръчките.

Консумацията на боб се препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб, пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, диабет. Народната медицина отдавна се е възползвала от лечебните свойства на тази култура в борбата с тях. А според проведени изследвания бобът намаля и риска от ракови заболявания.

Но не всеки може да яде ястия от боб. Хората в напреднала възраст е по-добре да се въздържат от тях, защото бобът причинява подуване на корема. Освен това, тъй като съдържа пурини, бобът не е препоръчителен и за страдащите от подагра и нефрит. Лекарите съветват, той да не се включва в менюто на пациенти с гастрит, язва, холецистит, панкреатит, колит.

В кулинарията бобовите култури се използват за приготвянето на супи, каши, гарнитури и т.н. Преди готвене бобът задължително трябва да се накисне във вода за 2-10 часа. Освен това, когато го варите не трябва да го солите – солта се добавя в края на готвенето, защото в солена вода бобът омеква по-бавно.

Както е известно, тази толкова полезна култура има един сериозен недостатък – води до образуването на газове в стомаха. За да ги  избегнете, по време на готвене добавете чубрица или мента.