Защо се появява хиперпигментацията по кожата и как да се избавите от нея

Начало » Здраве » Защо се появява хиперпигментацията по кожата и как да се избавите от нея

Защо се появява хиперпигментацията по кожата и как да се избавите от неяПочти всяка жена в разгара на лятото открива по кожата си не добре изглеждащи кафяви петна. Най-често те се появяват по откритите части на кожата – на лицето, шията, деколтето и ръцете и водят до не малко естетически неудобства.  Тогава възниква и въпроса: Как да се справите с тях?

Пигментацията – цената за любовта към слънцето

Да, настъпи ли лятото всеки започва да мечтае за плаж и слънце. Всяка година бронзовият загар е неразделен спътник на лятната отпуска. Но не трябва да се забравя, че слънчевите бани оказват на кожата не само полезен ефект (като допълване на запасите от витамин D), но и вредни последици. И след слънчевите „целувки“ много често се появяват лунички и пигментни петна.
Най-неприятните от тях – хиперпигментацията – представляват безразборно появяващи се кафяви петна на кожата, поради увеличеното производство на меланин в организма. В най-голяма опасност са зоните на лицето, раменете, гърдите, шията и ръцете, за това те се нуждаят от особено внимание през лятото. Защото, разбира се, е най-добре да избегнете образуването на подобни пигментни петна, отколкото да се опитвате да се справите с тях.

Причини за появяването на хиперпигментация

Решаваща роля за появата на пигментните петна играят ултравиолетовите слънчеви лъчи. Ако се излагате продължително време на слънце, то може да предизвикате не само появата на нови пигментни петна, но и да усложните ситуацията със старите такива. Не си въобразявайте, че слънчевият загар може да ги скрие! Под влияние на ултравиолетовите лъчи тенът на кожата ви ще стане още по нееднороден. За да запазите кожата си красива е много важно правилно да подберете средствата, с които да я защитите от разрушителното въздействие на слънчевите лъчи.

Хормоналните и възрастовите изменения в организма също снижават имунитета ви, а това е още една причина за появата на хиперпигментация. Не малка роля за възникването на този проблем играе и неправилното хранене. Недостигът на аминокиселини, витамини А, С, Е и минерали може да доведе до образуването на петна и до нееднородност на тена. За пигментацията отговарят хормони, поради което кафявите петна може да се появят и по време на бременност или да останат като неприятен спомен от тийнейджарското акне.

Разновидности на пигментацията

Ако искате да започнете борбата с кафявите петна, то като начало е необходимо да определите, с какъв точно вид сте се сблъскали:

Луничките не са толкова опасни, защото се появяват само през лятото. Тяхното появяване се предизвиква от първите слънчеви лъчи през пролетта, което води по повишаване нивата на меланин в организма. А както навярно знаете, меланинът е отговорен за цвета на кожата.

Мелазмите се появяват при хора, които са редовно на открито и които не ползват необходимите слънцезащитни средства. За това си лекомислие те плащат с появата на петна с големи размери, които неравномерно покриват части от лицето и шията им.

Що се отнася до сенилните петна, слънцето няма никакво отношение към появата им. Тя почти винаги се дължи на напредналата възраст, дори и при хора, които никога не са имали проблеми с кожата. Причината за тези несъвършенства се крие в неактивните клетки, заради които меланинът не може да се разпредели равномерно в кожата.

Хлоазмата е опасна както в естетичен, така и в здравословен план. Този тип петна се появяват най-вече по лицето – по страните и челото – и имат рязка тъмна граница. Появата им не е в резултат от излагането на слънчеви лъчи, а е пряко свързана с хормоните. Ето защо причина за нея може да бъде бременност, възпаление на репродуктивната система и заболяване на черния дроб.

Начини за борба с хиперпигментацията

Много жени по целия свят страдат от пигментни петна, поради което арсеналът за борба с тях е огромен:

Лазерната епилация не просто осветлява пигментните участъци от кожата, но и самата процедура е безболезнена и продължава не повече от половин час. Неприятното в случая е, че след тази процедура кожата се нуждае от дълга възстановителна рехабилитация.

В борбата с луничките и хлоазмата може да се обърнете към лазерния пилинг. Чрез него се разрушават клетките с повишено съдържане на меланин, но след такава процедура кожата е травмирана и се нуждае от специални грижи в продължение на седмица.

Пилингът не само премахва пигментните петна, но и възпрепятства появата на нови. Той не травмира кожата силно, за това всеки може да го прави. Важното е само в състава му да влиза третиноин, защото именно той притежава избелващите свойства, които са ви нужни.

Ако сте решили да се избавите от хеперпигментацията веднъж за винаги, то забравете за самоинициативата. Козметичните средства, използвани без консултацията със специалист, могат да оставят по кожата белези или да доведат до появата на алергични реакции. Само лекар дерматолог след изследване на причината за поява на пигментните петна, може да ви препоръча най-правилното за вашия случай лечение в зависимост от общото състояние на вашата кожа и на организма ви, като цяло.