Защо се появяват стриите…

Начало » Здраве » Защо се появяват стриите…

Защо се появяват стриите...Стрии може да се появят по кожата и на жени, които никога не са били бременни и нямат проблеми с килограмите. Тези грозни черти, набраздяващи бедрата, корема и гърдите са един от основните проблеми на почти всяка жена. Но каква е причината за тяхната поява?

Стриите възникват след микротравми на еластичните кожни влакна и появата на ръбчета под повърхността на кожата след заздравяването им. Те достигат 10 мм широчина и няколко сантиметра на дължина, като новите стрии се отличават с червено-виолетовия си цвят, който избледнява с времето. Или накратко – това са белези, образуващи се вътре в кожата. Най-честата причина за появата им са бързата промяна в теглото и бременността, но има и други рискови фактори:

Хормонален дисбаланс

Много често стрии се появяват в юношеска възраст, когато момичето се превръща в жена. В това време организмът расте бързо и задстомашната жлеза и яйчниците се стараят да “вървят в крак с него”, като отделят два пъти повече хормони от необходимото. Кожата е еластична и издържлива благодарение на колагена и еластана, но в тази възраст мускулите и кожата не успяват да настигнат костите, тъй като в организма се отделят колаген и еластан недостатъчни за новите условия. И именно липсата на тези хормони води до появата на стрии.

Стрии могат да се появят и при прием на хормонални препарати, като например, кортикостероиди, хидрокортизон, пренизол и други. Те снижават имунитета и изтъняват кожата и подкожните тъкани.

Причина за появата на стрии е и възрастта – колкото повече остарява организма ни, толкова повече се повишава рискът от появата на стрии.

Наследственост

Гените играят важна роля, тъй като склонността към появата на стрии се предава по наследство. Ако майката или бабата са страдали от тази напаст, то на девойката й се налага още от ранна възраст да започне с упорите грижи за кожата си. Въпреки това, според много специалисти, ако сте податливи към появата на им, каквото и да правите – не можете да ги избегнете. А и постоянната хидратация и подхранване на кожата, приема на колаген и хиалуронова киселина, може да доведат до други досадни дефекти.

Тип кожа

Представителките на северните народи са по-податливи към появата на стрии от тези от южните народи, а причината е в по-тънката им кожа. По същата причина по-често от стрии страдат момичетата с по-суха кожа. Ако кожата ви не е достатъчно еластична, стрии могат да се появят и при силно физическо натоварване с ръст на мускулите, каквото е посещението на фитнеса, например.

Неправилно хранене

Качеството на храната е от особено значение. Повреди по кожата много често се получават при недостиг на белтъчини в организма, защото именно те са главния компонент при образуването на колагена и еластана. Ето защо и строгите вегани са податливи към появата на стрии, особено ако не следят количествата постъпващи в организма им белтъчини.

Обезводняване

Стрии могат да се появят и поради недостиг на вода в организма. Обезводняването е една от главните причина за сухата кожа. Ако не давате на организма си необходимото количество вода, никакви масла, кремове и лосиони не могат да ви спасят. Губейки влагата си отвътре, кожата губи своята еластичност.