Защо е полезен зехтинът?

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Защо е полезен зехтинът?

01zehtinНяма човек, който да не е чувал поне веднъж, колко е полезен зехтинът. И мнозина вече го използват не само в ястията, които похапват, но и в домашно приготвените козметични средства.
Когато избирате зехтин трябва да знаете, че той бива различни видове, които са с различно качество:
1. Extra virgin olive oil или зехтин, получен при първото студено пресоване – този тип зехтин се смята за най-добрия и най-полезния, защото при първото пресоване маслините запазват почти всичките си полезни свойства. Усвоява се на 100% от организма.
2. Virgin olive oil или зехтин, получен при второто студено пресоване – счита се, че този тип зехтин също е с много добро качество, стига при производството му да не се използват никакви химикали. Той, разбира се, отстъпва пред Extra virgin olive oil по своите вкусови качества, както и по аромат и цвят.
3. Olive oil или зехтин произведен от субстрата, останал от производството на Extra virgin olive oil – този тип зехтин е с много по-ниски вкусови и цветови характеристики и съдържа много по-малко хранителни вещества. В него много често добавят от първите два вида зехтин, за да се подобрят свойствата му.
4. Pure olive oil или зехтин, получен при второто студено пресоване, като често са използвани химикали – под “pure olive oil, се има в предвид, че в този вид не се добавят други видове зехтин.

Зехтинът е богат източник на антиоксиданти, витамини и микроелементи. В него се съдържат витамини А, Е, D, K, които допринасят за укрепване на костите, мускулите и чревните стени, борят се със свободните радикали и възпрепятстват процеса на стареенето. В състава му влизат ненаситени киселини, като линолова и олеинова, които пречат на затлъстяването, допринасят за подмладяването на организма, имат благоприятен ефект върху храносмилането, предпазват от сърдечни заболявания.

Също така:
– зехтинът подпомага храносмилателната система, като подобрява работата на стомаха, червата и черния дроб;
– предотвратява преждевременното стареене на кожата, благодарение на съдържащите се в него витамин Е и антиоксиданти;
– нормализира кръвното налягане;
– зехтинът подпомага заздравяването на рани и язви;
– той е отлично средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване;
– редовната употреба на зехтин намалява няколко пъти риска от рак на гърдата при жените.