Защо е необходимо правилното дишане по време на тренировка

Начало » Външен вид » Упражнения » Защо е необходимо правилното дишане по време на тренировка

Защо е необходимо правилното дишане по време на тренировкаВие постоянно се мъчите във фитнеса и въпреки това не отслабвате? Защо ли? Една от възможните причини е неправилното дишане – повърхностно и често. А трябва да дишате, като професионален бегач – рядко и дълбоко. В тази статия ще откриете петте причини, поради които е необходимо да се диша правилно, и ще разберете как да се научите да правите това.

Причина 1: Приток на кислород
Мастните натрупвания в човешкото тяло представляват енергия в “пасивна” форма. Без каквото и да е преувеличение, може да се сравнят с купчина въглища или дърва за огрев. За да “изгорят” мазнините, точно както и огъня, те трябва да се “раздухат”. Или с други думи, трябва да се гарантира приток на кислород. Това е и причината, когато започнете да бягате, дишането ви да се учести. Колкото по-често вдишвате, толкова повече кислород навлиза в кръвта ви. И толкова повече от него попада в мастните натрупвания. Останалото е просто: мазнините изгарят и дават енергия на работещите мускули.
Тук следва да се направят два важни извода:
– интензивността на тренировката трябва да е висока. Колкото повече енергия е необходима на мускулите ви, толкова повече мазнини ще изгаря тялото ви;
– по време на тренировката не трябва да дишате как да е, а правилно!

Причина 2: Правилно натоварване
На неопитните новаци им се струва, че непостоянното им, учестено дишане е признак за сериозно натоварване. Съответно и изгорените мазнини, според тях, са повече. Когато, обаче, си поемате въздух с широко отворена уста (точно като риба на сухо), тялото ви изпитва глад за кислород. А това няма нищо общо със загубата на килограми. Ефектът е по-скоро обратен – недостигът на въздух автоматично води до забавяне на метаболизма, а от там и до бавно изгаряне на мазнините.
Припомнете си как гори свещ: на открито тя гори спокойно и гладко, но ако я покриете с чаша (с други думи, ако и “спрете кислорода”), то тя веднага ще угасне. Така че, колкото по-трудно си поемате въздух, толкова по-малка е надеждата да намалите теглото си.

Причина 3: Сърдечен ритъм
Дишането е несъзнателен процес. Обърнете му внимание, докато гледате телевизия: когато си поемете дъх, най-вероятно гърдите ви се повдигат. Това е така нареченото “гръдно дишане”, при което тялото изразходва минимум от силите си. В този случай дишането е плитко и въздухът циркулира само в горната част на белите дробове.
По време на тренировка, вие по навик продължавате да дишате с гърди. Но така, белите ви дробове работят само на 1/3 от възможния си обем. Това дишане почти веднага създава недостиг на енергия, тъй като тялото ви отчаяно изпитва липса на кислород. В отговор на това, организмът ви се опитва да учести дишането ви и така се ускорява и сърдечният ритъм. В резултат, пулсът ви се ускорява, а това пък стресира организма ви. Това е причината и на следващия ден след тренировка да чувствате болка и умора в мускулите си.

Причина 4: Корекция на стойката
Запомнете: най-ефективният обмен на кислород става в долната част на белите дробове. За да проникне въздухът до там, трябва да дишате дълбоко – с диафрагмата (или корема).
Направете си следния експеримент: вдишайте – коремът ви трябва да се надуе, издишайте – коремът ви трябва да спадне, избутвайки остатъците от преработения въздух. Ако установите, че ви е трудно да дишате с корем, то тогава стойката ви е лоша. Застанете с гръб до стената и се опитайте едновременно да опрете в стената задната част на врата, задните части и прасците. И отново се опитайте да дишате с корем. Получава ли ви се? Във всеки случай ще ви се наложи първо да изправите стойката си и чак след това да се заемете със сериозни аеробни упражнения за отслабване. В противен случай, ще се задъхвате и няма да сте в състояние да постигнете дори и половината от необходимото натоварване.

Причина 5: Борба с умората
Как да дишате – с носа или с устата? Определено с носа! Дишането с устата ограничава белите дробове и затруднява обмена на газове в тялото, дори и ако дишате правилно с корема. А “носовото” дишане, напротив, максимално активира диафрагмата. В допълнение, дишането с носа успокоява биоритъма на мозъка, точно като медитация. В резултат на това, умората настъпва по-късно.
Дишането с носа изглежда по-сложно, отколкото с устата, но това е така само на пръв поглед. За да се научите на строг ритъм на дишане, бройте стъпките или пък въртенето на педалите и подравнете по тях вдишванията и издишванията си. Постепенно увеличавайте интервала на вдишванията. Ако по-рано сте вдишвали на всяка втора стъпка, то сега се опитайте да вдишвате на всяка четвърта. Продължавайте да дишате по новия начин не само във фитнеса, но в ежедневието. И не бързайте: за усвояването на тази наука може да са ви необходими от 3 до 10 седмици практика.