Защо е важно да следите хормоналния баланс

Начало » Здраве » Защо е важно да следите хормоналния баланс

Защо е важно да следите хормоналния балансПрез целия ни живот – от раждането до старостта – хормоните регулират процеса на превръщането на момиченцето в девойка, определят месечния цикъл, възможността за зачеване и протичането на бременността, определят колко дълго ще продължи физиологическата младост на жената.

Точно работата на хормоните много често определя различните реакции на жената, като например, окситоциновата нежност обхващаща младата майка или истерията предизвикана от териотропния хормон, трийодтиронин (Т3) и тироксин (T4).

Малко математика

Статистиката на заболяванията, предизвикани от едно или друго хормонално нарушение в организма, е неумолима. Само през последните няколко години заболяванията свързани с щетовидната жлеза са се увеличи неколкократно. Милиони хора по света страдат от захарен диабет. Почти всяка пета жена, посещаваща гинеколог, е диагностицирана със синдром на поликистозните яйчници!

Как се нарушава хормоналният фон

Всеки хормон има значение, също както и неговите показатели, и точно правилният хормонален фон е в основата на доброто самочувствие и настроение, което включва и добър апетит, и добър сън, и нормално либидо, и действащ метаболизъм… Или общо взето – всичко! Организмът е така устроен, че е наистина много лесно да бъде „повреден“. А „повреда“ при хормоните може да се получи, ако живеете под постоянен стрес, ако се храните неправилно, ако приемате неподходящи хормонални препарати или ако прекалявате с антибактериалните и противовирусните препарати.

В името на красотата

Животът на жената прилича на увеселително влакче – ту един хормон се устремява нагоре, ту друг. Когато разберете процесите протичащи в собствения ви организъм, когато знаете кой именно хормон се е отправил стремглаво нагоре, а кой надолу, ще ви е много по-лесно да организирате начина си на живот така, че да постигнете желаните резултати, като намаляване на теглото, чиста кожа, красива коса, нормално функционираща щитовидна жлеза или дългоочаквана бременност.

Препоръчително за всяка жена, без значение от състоянието на хормоналния й баланс, е да организира начина си на хранене според фазите на цикъла й. Правилната храна, която е нужна на организма в тези или онези дни, може да изиграе огромна роля при неговото възстановяване и при нормализирането на женските функции.

Изключително много хормонални процеси в организма се поддават на корекция при промяна начина на живот. Но е много важно самата жена да разбере кое как работи в тялото й, да направи всичко, за да са хормоните й в оптимални норми. От вас зависи наистина много, така че грижете се за себе си и бъдете здрави!