Защо е важно да поддържате оралната хигиена при ортодонтско лечение с брекети?

Начало » Здраве » Защо е важно да поддържате оралната хигиена при ортодонтско лечение с брекети?

Защо е важно да поддържате оралната хигиена при ортодонтско лечение с брекети?Един от най-популярните методи за коригиране на зъбни несъвършенства, които специалистите в областта на ортодонтията препоръчват, е поставянето на брекети. Освен че е много ефективен и води до цялостна корекция на усмивката, този метод е и щадящ за дъвкателните органи. Може да се прилага при хора във всякаква възраст – както деца, така и възрастни.

Но въпреки предимствата, брекетите изискват специална поддръжка, която е много важна за цялостното здраве в областта на устната кухина.

Защо е важно да извършвате щателно почистване на брекетите?

Екипът на дентална клиника Medical Dent споделя основните причини, поради които е необходимо да спазвате орална хигиена по време на вашето ортодонтско лечение:

  • предотвратяване образуването на кариеси – брекетите създават по-труднодостъпност при почистване, което е предпоставка за задържане на хранителни остатъци и натрупването на зъбна плака. Недостатъчната хигиена може да доведе до образуването на кариеси, които да предизвикат проблеми, свързани с болка и дискомфорт;
  • предпазване от възпалителни заболявания на венците – лошата орална хигиена при носене на тези фиксирани ортодонтски апарати може да доведе до натрупване на плака и възпаление на венците, наречено гингивит. Ако проблемът не се реши навреме, той може да прогресира до по-сериозно състояние, като пародонтоза, което може да доведе до загуба на зъбите;
  • поддържане ефективността на лечението – правилната орална хигиена има голямо значение за добрите финални резултати от ортодонтското лечение. Чистите и здрави зъби позволяват на ортодонтите да изпълнят правилно своята работа и да променят позицията на зъбите по желания начин;
  • подобряване комфорта и предотвратява раздразнения: чистите зъби и здрави венци предотвратяват натрупването на хранителни остатъци около брекетите, което може да доведе до раздразнения и дискомфорт;
  • избягване на допълнителни разходи – чрез добро почистване ще си спестите средства от лечение на кариеси или други зъбни проблеми, които могат да възникнат при липса на подходяща грижа.

Как да спазвате добра орална хигиена при носене на брекети?

Един от недостатъците на брекетите, е че не могат да бъдат премахвани. Тяхната фиксираност създава необходимост от постоянното им носене, дори по време на хранене, което не само причинява дискомфорт, но и опасност от задържане на храна.

За да поддържате здравето на устната кухина, трябва да използвате четки с меки и тънки косъмчета, които да проникват лесно дори при най-труднодостъпните места.

За допълнителен ефект може да използвате вода за уста, която да унищожава патогенните микроорганизми.