Зависимост от алкохол – кога най-често се появява?

Начало » Здраве » Зависимост от алкохол – кога най-често се появява?

Зависимост от алкохол - кога най-често се появява?Алкохолът – средство за социализация, начин на разпускане и бягство от проблемите, далеч не е толкова безобиден, колкото си мислим. Зависимост към алкохола се появява бавно и сигурно, стъпка по стъпка. С течение на времето ставаме зависими към кехлибарената течност, която започва да ръководи живота ни. Но откъде тръгва всичко? Има ли фактори, които влияят върху това дали ще развием зависимост към алкохола?

Как започва алкохолната зависимост?

Зависимост от алкохол не развиват всички, които го консумират. Някои хора пият алкохол само по поводи и това не ги прави алкохолици. Но има и такива, които го консумират с честота и количества, които застрашават здравето и живота им. Няма как да разберем какво представлява зависимостта от алкохола, ако не се вгледаме откъде започва.

Алкохолната зависимост не е заболяване, което се появява една сутрин. Всъщност, тези, които страдат от подобна зависимост, дори не осъзнават, че имат подобен проблем и колко опасен е той за здравето и емоционалния им свят.

Това, което е сигурно, е че количеството алкохол се увеличава с времето, а човекът дори не забелязва.

Консумацията става нещо нормално в ежедневието. Например, той или тя ще изпие цяла бутилка вино след работа, или чаша уиски пред телевизора.

Първият път, когато човек консумира алкохол, вероятно е завладян от усещането за топлина и усещане за щастие, което предизвиква напитката. Това може да е и причина за последваща консумация.

Тялото може да обработва около една единица алкохол на час. Тези, които пият повече от това, започнат да усещат ефектите на химикалите. Колкото повече пие човек, толкова повече усеща ефекта. Това е известно като опиянение и някой пият само по тази причина. Те харесват чувството, че са “пияни”.

Ако дадено лице започне да пие по-често, той / тя може да забележи, че отнема повече време, за да се напият. Лицето се нуждае от повече алкохол, за да постигне желаното състояние Това е така, защото тялото им е изградило толерантност към ефектите на алкохола и изисква по-голямо количество, за да достигне даденото състояние.

Изкушението да се увеличи консумацията на алкохол е силно. Колкото повече пие човек,  толкова повече тялото му се адаптира и започва да го желае. След известно време засегнатото лице няма избор за нуждата от пиене. Той или тя ще пие, дори когато не го иска съзнателно, защото тялото го жадува. Човекът е принуден да пие и може да прекарва по-голямата част от времето си или да пие или да мисли за пиене. В този момент той или тя не може да спре, дори ако искат, защото имат зависимост от алкохола.

Митове за хората със алкохолна зависимост

Има някои, които вярват, че пристрастяването към алкохол не е болест. Те мислят, че това е нещо, което се случва на тези, които нямат воля или са слаби. Това не е истина. Зависимост от  алкохол, както и всяка друга пристрастеност, е признато заболяване на мозъка. Редовното продължително злоупотреба с веществото може да доведе до структурни промени в мозъка, които в крайна сметка могат да засегнат способността на човека да мисли ясно или да вземе добри решения.

Никой не избира да бъде алкохолик – никога не е избор. Решението да се пие алкохол на първо място може да бъде избор, но вземането на това решение не означава, че лицето е избрало да стане алкохолик. Защо те?

Пристрастеността към алкохола се развива постепенно с течение на времето и повечето засегнати хора дори не осъзнават, че са в беда, докато не стане твърде късно. По това време те вече са в ръцете на пристрастяването и се борят да се освободят.

Ако и Вие водите подобна битка, не се страхувайте! Не сте сами. Ние от терапевтичен център “Жива” ще Ви помогнем да се преборите със зависимостта. Направете първата стъпка към по-добър и дълъг живот.