Ефективни кратки тренировки

Начало » Външен вид » Упражнения » Ефективни кратки тренировки

Всеки от нас има моменти, в които не успява да намери никакво време за себе си. Цял месец си мечтаем за пълноценна тренировка във близкия фитнес клуб, за 10 минути спокойствие в ароматна вана или просто за добър осем часов сън. Но днешния ни живота се движи с такива обороти, че желаем или не ни се налага да се приспособим към тях, за да не изоставаме от останалите. Така понякога ни се струва, че мечтата ни за идеална фигура, се превръща в нещо далечно и недостижимо и сме готови да се сбогуваме с нея, за сметка на работата и семейството си.
Но успеем ли да намерим 15 или 10, или дори 5 минути сутрин за кратка тренировка – това ще е просто отлично! Не бива да се отказваме от такава възможност, дори и тя да ни се струва безсмислена! Разбира се, няма да поработим над мускулите си така добре, както при пълноценна едночасова тренировка, но отделяйки дори и по 10 минути за себе си, за една седмица ще съберем 70 минути, а това е вече пълна тренировка и можем да смятаме, че все едно сме ходили във фитнеса един път през седмицата.
Основното за тренировката е не колко дълго, а колко интензивно я провеждаме. За това ви предлагаме няколко варианта на кратки, но ефективни тренировки, които напрягат едновременно няколко групи мускули в тялото.

15 минутна тренировка

Загрявка:
– бягане на място – 3 минути;
– разтягане на основните групи мускули – 2 минути.

Основна част – 8 минути се изпълнява комбинация от някое от следните упражнения – по 1 минута всяко:
– класически клекове – за мускулите на краката;
– класически лицеви опори – за мускулите на гърба, ръцете и гърдите;
– опори по корем – за мускулите на ръцете и гърба;
– коремни преси – за мускулите на корема и част от гърба;
– лицеви опори на две –  за мускулите на гърба, ръцете и гърдите;
– коремни преси с повдигане и на коленете – за горна и долна преса и раменните мускули;
– клекове с крак на пред – за мускулите на краката.

Загрявка – 2 минути.
Разтягане – по желание.

Ако имаме 10 минути, изпълняваме загрявката, четири упражнения и разтягане за по 1 минута.
Ако имаме само 5 минути – изпълняваме само загрявката.

За да сме в добра форма, не е задължително за тренираме по час на ден. Наистина, час фитнес е нещо невероятно, но ако тези 15 минути станат за вас ежедневие, те могат да са вашето идеално спасение от напрежението и лошата форма.