Есен-зима 2010/2011: Обувки

Начало » Външен вид » Мода & Стил » Есен-зима 2010/2011: Обувки

Изглежда, дизайнерите на обувки напълно са забравили за простота. Все по-често актуалните модели наподобяват странни произведения на абстрактното изкуство. И настоящият сезон може да се похвали с доста авангардни решения, но за щастие между тях има и доста практични модели.

Пастелни тонове
Цветовата гама на есенно-зимните колекции е разнообразна. Голяма част от дизайнерите са се спрели на вечната класика и предлагат много модели обувки в черно. Други избират актуалната “екологична” палитра, която включва естествени цветове – на земята, пясъка, дърветата. Но най-интересно и свежо изглаждат обувките в пастелни тонове, които по принцип не са много популярна за през дъждовните есенни дни и зимните кишави улици. Но, все пак, са много красиви, нали?
Manolo Blahnik, Fendi, Alexandra Neel
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Прави токове

Конструкцията на модните обувки и ботуши, “оборудвани” с прави, широки и стабилни токове, вдъхва спокойствие и увереност. При това височината на тока не е от никакво значение – той може да е както със средна височина, така и изключително висок. Важно в случая е само усещането за “твърда походка”, което дава този ток. Единственият недостатък на тези обувки е, че изглеждат твърде масивни и тежки… Но пък са една от водещите тенденции за сезона, така че няма как да избягате от тях.
Hermеs, Tory Burch

Есен-зима 2010/2011: Обувки
Hermеs, Roger Vivier
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Жокейски стил

Елегантните жокейски ботуши бяха много популярни в предишните сезони и това даде възможност на дизайнерите да развият тази тема още повече. Този сезон вариациите по нея (преди всичко ботуши, изработени от висококачествена кожа, с висок глезен и характерни детайли във формата на катарами и ремъци) се срещат в колекциите на много дизайнери. Добрата новина е, че сега тези ботуши са не само в черно или кафяво, но и цветни.
Calvin Klein, Roger Vivier, Yves Saint Laurent
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Ярка женственост

Дизайнерите предлагат красиви, женствени обувки в най-различни стилове – от класическа до авангард. Наистина е жалко, че ярките цветове в есенно-зимните колекцията са много малко, но за сметка на това се предлагат наистина ефектни животински принтове. При светлите и сочни цветове украсите често са то материали, от които се правят вечерните обувки – велур и кадифе. В допълнение, елегантните обувки често щедро са декорирани с цветни и прозрачни кристали.
Christian Louboutin, Roger Vivier
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Нов casual

Удобните и практични обувки за всекидневието също не са лишени от елегантност. За тях дизайнерите използват кожа и велур в естествени нюанси. Така обувките изглеждат неутрално и се комбинират много добре с най-различни дрехи. В допълнение, моделите в стил casual се вписват хармонично в динамичния живот на днешните жени, тъй като са на много нисък ток или изобщо са без токове. Освен това, трябва да се обърне внимание на издължените и заострени носове на обувките, които напълно изместват заоблените такива.
Hermes, Chloe

Есен-зима 2010/2011: Обувки
Christian Louboutin, Rochas
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Пухкава кожа

Това, може би, е най-интересната тенденция на настоящия сезон. Без значение дали са използвани естествени или изкуствени кожи, дизайнерите украсяват с пух всичко – от традиционните за сезона ботуши до сандалите. В последния случай, кожата, разбира се, не е използвана, за да топли, а за екстравагантност (в някои колекции дизайнерите бяха заложили на комбинацията от такива сандали и плътни чорапогащници и плетени чорапи).
Hermes, Celine

Есен-зима 2010/2011: Обувки
Celine, Hermes, Lanvin
Есен-зима 2010/2011: Обувки
Нестандартни решения

И накрая… няколко странни модела, чийто дизайн най-вероятно трябва да подскаже, как ще изглеждат обувките на бъдещето.
Rochas, Bruno Frisoni, Chanel

Есен-зима 2010/2011: Обувки