Есенна украса за вашия дом

Предлагаме ви няколко интересни идеи, как лесно да украсите своя дом с разноцветни есенни листа, клонки, жълъди, ядки и други дарове на природата.

Хербарии по стените

01herbarii - Есенна украса за вашия дом


Най-простият и лесен вариант на есенна украса, който е известен на всички още от детската градина, това са разноцветните есенни листа. Съберете ярки и интересните екземпляри, хербаризирайте ги между страниците на книги, както сте правили в училище, и ги поставете в рамки с различни размери и форми! Такава есенна композиция би изглеждала ефектно на всяка стена.

Есенни тикви

02tikvi - Есенна украса за вашия дом


Тиквата е истински източник на вдъхновение за много декоратори, особено в навечерието на Хелоуин. От нея можете да си направите фенер, свещник, ваза. Ако, обаче, не ви се занимава, може да направите ефектна украса и с минимални усилия: с миниатюрни декоративни тикви, завързани с връв, може да украсите пердетата, корнизите, дръжките на вратите, таблата на леглото, лампите в дома си. За да придадете на плодове индивидуалност, с помощта на лепило за декупаж можете да залепите по тях кръг от есенни листа. Интересен вариант за есенна украса са и свещниците от малки тикви и цветя.

Есенна композиция

03kompozicia - Есенна украса за вашия дом


Есенната украса може да мине и без обичайните листа! Достатъчна ви е живописна гола клонка с окачени по нея жълъди – и необичайната ви есенна композиция е готова! Тя може да е не по-лоша украса за вашата маса от букет разноцветни листа.

Апликации с листа

04aplikacii - Есенна украса за вашия дом


За да внесете есента в дома си, може да използвате техниката на апликацията, която навярно също ви е позната от детските години. Изрежете от цветна хартия или плат листа с различни размери и ги “разпръснете” из стаите. Листата от плат можете да пришиете по столовете, завесите, декоративните възглавници. Книжните листа може да залепите по вази, кутии и шкафове. А от листа, изрязани от плътен филц, се получат оригинални поставки за чаши и чинии.

Рамки в есенен стил

05ramka - Есенна украса за вашия дом


Най-популярната вещ за украса на дома са рамките за снимки. За да им придадете по есенен вид можете да залепите върху тях цветни листа, сухи цветя и клонки, а защо не и шапчици от жълъди. В такава рамка може да поставите не само любимите си семейни снимки, но и хербаризирани клонки с листа и сухи цветя.

Есенни свещи

06sveshi - Есенна украса за вашия дом


За да направите дългите есенни вечери у дома по-уютни и светли, разпръснете из стаите свещи. Много лесно можете да си ги направите и сами, като по дебели бели свещи с прозрачно лепило за декупаж залепите сухи разноцветни листа – покрийте свещите с два-три слоя лепило. Подредете няколко такива свещи в чиния с камъчета и ще получите своята есенна декорация!
Много красив и оригинален свещник става от стъклена ваза пълна с ябълки, орехи, лешници, пръчици канела.

Разкошна гирлянда

07girlianda - Есенна украса за вашия дом


Гирляндата от нанизани на конец разноцветни есенни листа е красива украса, която може да направите заедно със своите деца. Интересен вариант на тази идея е гирлянда от редуващи се листа и декоративни тикви.

Жълъди

08jaladi - Есенна украса за вашия дом


От нанизаните на найлонов конец или тънка тел жълъди може да направите красиви рингове за салфетки, декорация за завесите или гирлянда, с която да украсите врата или прозорец.

Изненада от царевица

09carevica - Есенна украса за вашия дом


Непочистените от листата кочани царевица могат да се превърнат в интересна украса за вашата кухня. Нужни са ви три-четири кочана, които да завържете заедно, като се стараете да не начупвате и накъсвате сухите листа.

Есенна клонка

10klonka - Есенна украса за вашия дом


Красива есенна клонка, поставена в прозрачна чаша или ваза, лесно може да замени букет цветя. Това може да е клонка калина, шипка, дъб с жълъди или трепетлика с ярки лимонени и червени листа.

Подова композиция

11pod - Есенна украса за вашия дом


За да направите красива есенна композиция за украса на пода, първо трябва да изберете подходящ съд за това. Може да се спрете на голяма кашпа, кошница, купа и дори на щайга за плодове. За композицията използвайте плодовете на есента – тикви, кочани царевица, сушени цветя или свежи есенни цветя в саксии.