Есенна украса за вашия дом

Начало » За дома » Украса » Есенна украса за вашия дом

Предлагаме ви няколко интересни идеи, как лесно да украсите своя дом с разноцветни есенни листа, клонки, жълъди, ядки и други дарове на природата.

Хербарии по стените

01herbarii
Най-простият и лесен вариант на есенна украса, който е известен на всички още от детската градина, това са разноцветните есенни листа. Съберете ярки и интересните екземпляри, хербаризирайте ги между страниците на книги, както сте правили в училище, и ги поставете в рамки с различни размери и форми! Такава есенна композиция би изглеждала ефектно на всяка стена.

Есенни тикви

02tikvi
Тиквата е истински източник на вдъхновение за много декоратори, особено в навечерието на Хелоуин. От нея можете да си направите фенер, свещник, ваза. Ако, обаче, не ви се занимава, може да направите ефектна украса и с минимални усилия: с миниатюрни декоративни тикви, завързани с връв, може да украсите пердетата, корнизите, дръжките на вратите, таблата на леглото, лампите в дома си. За да придадете на плодове индивидуалност, с помощта на лепило за декупаж можете да залепите по тях кръг от есенни листа. Интересен вариант за есенна украса са и свещниците от малки тикви и цветя.

Есенна композиция

03kompozicia
Есенната украса може да мине и без обичайните листа! Достатъчна ви е живописна гола клонка с окачени по нея жълъди – и необичайната ви есенна композиция е готова! Тя може да е не по-лоша украса за вашата маса от букет разноцветни листа.

Апликации с листа

04aplikacii
За да внесете есента в дома си, може да използвате техниката на апликацията, която навярно също ви е позната от детските години. Изрежете от цветна хартия или плат листа с различни размери и ги “разпръснете” из стаите. Листата от плат можете да пришиете по столовете, завесите, декоративните възглавници. Книжните листа може да залепите по вази, кутии и шкафове. А от листа, изрязани от плътен филц, се получат оригинални поставки за чаши и чинии.

Рамки в есенен стил

05ramka
Най-популярната вещ за украса на дома са рамките за снимки. За да им придадете по есенен вид можете да залепите върху тях цветни листа, сухи цветя и клонки, а защо не и шапчици от жълъди. В такава рамка може да поставите не само любимите си семейни снимки, но и хербаризирани клонки с листа и сухи цветя.

Есенни свещи

06sveshi
За да направите дългите есенни вечери у дома по-уютни и светли, разпръснете из стаите свещи. Много лесно можете да си ги направите и сами, като по дебели бели свещи с прозрачно лепило за декупаж залепите сухи разноцветни листа – покрийте свещите с два-три слоя лепило. Подредете няколко такива свещи в чиния с камъчета и ще получите своята есенна декорация!
Много красив и оригинален свещник става от стъклена ваза пълна с ябълки, орехи, лешници, пръчици канела.

Разкошна гирлянда

07girlianda
Гирляндата от нанизани на конец разноцветни есенни листа е красива украса, която може да направите заедно със своите деца. Интересен вариант на тази идея е гирлянда от редуващи се листа и декоративни тикви.

Жълъди

08jaladi
От нанизаните на найлонов конец или тънка тел жълъди може да направите красиви рингове за салфетки, декорация за завесите или гирлянда, с която да украсите врата или прозорец.

Изненада от царевица

09carevica
Непочистените от листата кочани царевица могат да се превърнат в интересна украса за вашата кухня. Нужни са ви три-четири кочана, които да завържете заедно, като се стараете да не начупвате и накъсвате сухите листа.

Есенна клонка

10klonka
Красива есенна клонка, поставена в прозрачна чаша или ваза, лесно може да замени букет цветя. Това може да е клонка калина, шипка, дъб с жълъди или трепетлика с ярки лимонени и червени листа.

Подова композиция

11pod
За да направите красива есенна композиция за украса на пода, първо трябва да изберете подходящ съд за това. Може да се спрете на голяма кашпа, кошница, купа и дори на щайга за плодове. За композицията използвайте плодовете на есента – тикви, кочани царевица, сушени цветя или свежи есенни цветя в саксии.