Есенен букет

Начало » За дома » Украса » Есенен букет

Лятото е към края си и слънчевото и свежо настроение скоро ще ни напусне. Предлагаме ви няколко съвета, които да ви помогнат при създаването на красива жизнерадостна цветна композиция, с която да украсите вашия дом и да повдигнете настроението си в мрачните есенни дни.

Жълто-червена палитра
Есенен букет може да направите не само от есенни цветя. Важното е да се придържате към топлата есенна палитра. Изберете съставящите композицията цветя в слънчеви оттенъци – кали в оранжево, жълти карамфили, тъмно червени рози. Като допълнение може да използвате зелени листа и клонки. Така есенният по духа и настроение букет е готов!
Есенен букет
Колкото по-различни цветя, толкова по-добре
Основните есенни цветя са хризантемите, гергините, астрите, гладиолите. Всички те биха изглеждали страхотно в общ букет. Не се страхувайте да прекалявате – разнообразието от цветя, нюанси и форми ще създаде истински енергиен коктейл за вашия интериор. Най-добре ще е, ако подредите тази сборна композиции в прозрачна стъклена ваза с проста форма, която да се превърне в обединяващ елемент.
Есенен букет
Сухи класове и стръкчета трева
Есента е богата не само в цветя, но и на всевъзможни сухи класове, клонки и стръкчета трева. И за тях също може да се намери място в сезонните букети. За да изглежда композицията ви хармонично, те трябва да се издигат над основната линия на букета. Много оригинално и интересно изглежда сноп класове в центъра на композицията.
Есенен букет
Клончета с плодове
Друг традиционен елемент на есенните букети са клонките с плодове. Калина, шипка, дрян и други може да използвате както самостоятелно, така и като допълнение към есенните букети.
Есенен букет
Есенни листа
Есенните листа придават на букета краски и топлина. Тяхната красота е толкова мимолетна, че е грях да не се възползвате от момента. Без да се колебаете добавете към букета листа от клен, трепетлика, дъб и т.н. За да не изсъхнат листата, предварително ги хербаризирайте между страниците на книга. И не забравяйте за дъбови клонки с жълъди!
Есенен букет
Център
Изберете едно цвете и създайте композиция около него. Трябва ви голям и ярък цвят – например от слънчоглед или гергина. Другите цветове и елементи трябва да са по-малки и да го допълват. Използвайте контраста – основният централен цвят трябва да се откроява от общата композиция.
Есенен букет
По вертикала
Вертикалните композиции сякаш са специално измислени за есенните букети. Ръководете се от височината на стъблата и от големината на цветовете. На ниските нива подредете малки астри и гергини, невен. В средната част – хризантеми и големи гергини. А в горната част – клонки с плодове и листа, класове и треви.
Есенен букет
Моно композиция
Един голям цвят от гергина или три астри са напълно достатъчни, за да пренесат в стаята есенното настроение. За такава моно композиция е подходяща абсолютно всяка ваза. Колкото по-сложни са формата и цветовете на вазата, толкова по-малко трябва да са цветята – този принцип ще ви помогне да създадете една хармонична композиция.
Есенен букет
Необичайна ваза
Всички фенове на Хелуин биха се насладили на една ваза от тиква. А нейната направа е много лесна – изрежете квадратен отвор в тиквата, отстранете семената и поставете влажен цветен оазис в нея. Лесна и много красива украса за вашия дом!
Есенен букет
Експериментирайте!
Не се страхувайте да нарушавате традицията – смело комбинирайте в един букет есенните с цветя, които се намират целогодишно в магазините. Карамфилите, лилиите, розите само ще спечелят от присъствието на хризантемите, клонките с плодове и есенните листа. Тези ярки щрихи ще предадат на букета ви неизразим чар и индивидуалност.

Есенен букет