Елегантната коса: съвети за красота и грижи

Начало » Външен вид » Козметика » Елегантната коса: съвети за красота и грижи

112Както знаете, косата е най-естественото и най-красиво украшение за всяка жена. На грижите за косата винаги се е отдавало голямо значение – това е видно в множество примери от древните цивилизации – от Египет до Рим. Още тогава, жените са били наясно, че няма бижу или рокля, които да са в състояние да ги направят наистина красиви, ако главите им са увенчани с “гнездо” от дълго немита и несресана коса.
Днес козметиката предлага на всяка жена множество възможности да поддържа красотата и здравето на косата си. Има различни балсами, маски, а за укрепване на косата – мусове, гелове и какви ли не други средства. Но освен, че трябва правилно да подберат козметиката си за коса, жените си задават и множество други въпроси: Да подстригват или не косата си? Да я боядисват ли или не? Да я навиват или да я изправят?
Истината е, че за да поддържате самочувствието си е необходимо, от време на време  да експериментирате върху собствените си коси, да пробвате някоя нова прическа или нов цвят. Има жени, които променят прическата си съвсем неочаквано за околните: например, сутрин отиват на работа с една прическа, а след обедната почивка се връщат с друга. На други им отнеме известно време, докато се решат да променят настоящия си имидж, тъй като се притесняват как ще се приеме от останалите новият им облик.
Много жени неотлъчно следват модните тенденции без да си дават сметка, че не всяка нова прическа им отива. Може и подстрижката ви да е супер стилна, но да изглеждате просто смешно, защото тя не е подходяща за вашия тип лице или здравата ви и красива коса да изглежда нелепо и немарливо.

Ако зададете на мъжете около вас въпроса, с каква коса предпочитат де е жената до тях – дълга или къса, мнозинството ще ви отговорят, че косите и задължително трябва да са дълги. Защото спускащите се по раменете коси, особено и ако са леко начупени, изглеждат много секси и неудържимо привличат мъжките погледи.
Наистина дългата коса изглежда елегантно. Но тя изисква правилни грижи, за да е здрава и блестяща. Ето и няколко съвета, които да ви помогнат в грижите за дългата ви коса:
-задължително е да използвате хидратиращи и омекотяващи средства – шампоани, маски и балсами;
-препоръчително е маските да се правят веднъж седмично, за да се запази блясъкът на косата;
-след измиване, в никакъв случай не трябва да бършете енергично косата си с кърпа, защото от това тя се отпуска и се натрупва статистично електричество. Необходимо е само леко и внимателно да я подсушите с кърпата и веднага да нанесете фиксираща козметика;
-дългата коса трябва да се сресва с рядък гребен, като се започне от върховете.

Ако косата ви е отслабена, можете да я подсилите със следния лосион:
30 гр лайка се залива със 100 мл вряща вода и престоява в затворен съд един час. Получената запарка трябва де се прецеди, а след това в нея да се разтвори 1 ч.л. мед.  Този лосион се нанася обилно върху чиста коса. Измива се след 30-40. Ако косата ви е мазна, тази процедура се прави един път в седмицата, ако е суха – един път на две седмици..