Екзотика в интериора: тропически стил

Начало » За дома » Интериор » Екзотика в интериора: тропически стил

Екзотика в интериора: тропически стилТропическият шик е едно от най-популярните направления в дизайна на съвременния интериор. Той се отличава с комфорт, топлина и лека екзотика, тъй като използва теми от джунглата, успокояващи цветове и естествени елементи. Основните мотиви, по които можете да познаете “шика на джунглата”, са стилизираните палми, големите бананови дръвчета, гравюрите и щампите, изобразяващи диви животни, конопените тапети, кожата, мебелите от ратан. Изобщо характерен за този интериор е “пищният минимализъм”, който съчетава богат избор от текстури и пресъздава сложни картини с помощта на прости детайли и големи аксесоари.
Най-често тропическият стил се използва при обзавеждането на всекидневната, но може да бъде адаптиран и за декорация на личното пространство, както и за банята.
Екзотика в интериора: тропически стил
Характерни черти
Удобните тапицирани мебели са задължителен атрибут на съвременния “тропик”. Дългите хоризонтални линии предразполагат към умиротворение в ежедневния живот, а по-високите елементи, като например растенията, щорите или произведенията на изкуството, добавят грандиозност в интериора.
Неутралните цветове, като слонова кост, бежово, жълто-кафяво, наситено кафяво, меко златисто и бледо жълто, са основата на тропическата тема. Зелените нюанси също са важни при оформлението. Те варират от светло сивкаво-зелено до “авокадо” и от жълто-зелени тонове до много тъмно зелено – почти черно. Отделни щрихи могат да бъдат подчертани с тъмно кафяво, черно или приглушено червено.
Мебелите са големи, изработени са от дърво, бамбук, ковано желязо, ратан и съчетават удобство и функционалност. Текстилът трябва да бъде мек и пищен. Най-подходящ за тапициране на масивните мебели е шинилът в чисти неутрални нюанси, а декоративните възглавници и седалките на столовете могат да бъдат изработени от плат с различни растителни мотиви, имитиращ стила на джунглата. Добре изглеждат и дървените подове и отделни части от мебелите, изработени от тъмно дърво, например, лавиците,  краката на дивана, или основата на лампата.
Тропическият стил трябва да е буквално “пропит” в интериора. Затова много популярни в него са фигурките и статуите на животни: маймуни, слонове, жирафи и др. Може да използвате и изкуствена кожа с леопардова или зеброва окраска, както и неща с изображения на лъвове, папагали и др. Големите растения поставени в ъглите на стаята – особено палмовите дървета – са идеално допълнение към тропическата тема.
Екзотика в интериора: тропически стил
Чувство за мярка
Въпреки, че тропическата екзотика е много атрактивна, не трябва да прекалявате и да затрупвате пространството с аксесоари. Няколко големи растения, лампи, книги и внимателно подбрани мебели – обикновено са напълно достатъчни. Тъмните абажури и плафони на лампите ще придадат на обстановката по-голяма дълбочина.
Оформлението на прозорци трябва да е изработено от висококачествени естествени материали: бамбукови или дървени щори, пердета от охлаждаща естествена материя, а защо не и декоративни капаци, като в плантаторска къща.
Традиционно подът е изработен от твърда дървесина. Новите варианти са плочките и камъните. Красотата му се подчертава от тръстиков килим.
Художествените произведения ще изглежда по-добре, ако са съобразени с цветовете на помещението – светли златисти нюанси, кафяво, зелено, слонова кост. На този фон, много игриво изглеждат екзотичните пейзажи с диви животни и палмови дървета. За да подчертаете екзотиката на интериора, използвайте крепежни елементи с формата на диви животни и тропически растения.
При подреждането на масата използвайте цветна керамика, бамбукови или тръстикови поставки за приборите, салфетки от естествени материи и чаши от дебело стъкло. Като допълнение – подноси от дърво или бамбук и ракитени кошници за хляб и плодове.