Езикът на жестовете в деловото общуване

Начало » Кариера » Езикът на жестовете в деловото общуване

Както ви е известно, хората не винаги казват това, което мислят. За това, за да достигнете до големите върхове в кариерата, вие трябва да се научите да откривате истинските мисли на събеседниците си. Как да постигнете това? От голяма полза ще ви бъде езикът на жестовете – удивително е как дори и най-беглото му познава може да промени начина, по който възприемате хората и по който те възприемат вас.

Огромното количество съвременни технологии, които ни заобикалят, доведоха до загуба на навиците ни за живо общуване. Ние пишем имейли или говорим по телефона много по-често, отколкото общуваме лично – лице в лице. А това означава, че отвикваме да следим езика на жестовете. Но все пак, ако искате да постигнете успехи в бизнеса и да построите своята кариера, трябва внимателно да следите за:

1. Своя глас
Избягвайте прекалено високите и резки звуци. Постарайте се гласът ви да звучи меко и приятно за ухото на слушателя. И не бързайте – прекалено бързото говорене подсъзнателно заставя събеседниците ви да ви възприемат като несериозна личност.

2. Своите пози и жестове
Ето кои са най-разпространените негативни жестове, които трябва особено внимателно да избягвате и на които да обръщате внимание, ако се появят у събеседника ви:

Скръстените на гърдите ръце означават, че събеседникът ви заема отбранителни позиции или не е заинтересован от това, за което му говорите. Колкото по-здраво са скръстени ръцете и колкото по-високо са на гърдите, толкова по-негативна е емоцията на стоящия срещу вас човек.

Ако събеседникът ви оправя постоянно косата си, това разкрива неговия страх, опасенията му, неувереността му в себе си.

Ако той пристъпва от крака на крак – дори и когато е седнал, това разкрива желанието му срещата ви да приключи, колкото се може по-бързо.

Играта с писалката най-често показва скука – на човека срещу вас му е омръзнало да ви слуша.

Мърдането на стола и играта с тока на обувката представя събеседника ви като инфантилна личност. Но това може да означава и, че той се чувства незащитен и му е некомфортно в дадената ситуация.

Ако събеседникът ви е седнал на стола в леко отпусната поза, той създава впечатлението за леност и високомерие.

Повдигането на раменете е сигнал за това, че вашият събеседник не вярва на казаното. Дори и да е казано от самия него.

Докосването на ухото означава, че той се колебае и не може да вземе окончателно решение.

Ако събеседникът ви постоянно докосва вас или някой друг от присъстващите на разговора, то той е нервен или нечестен.

Ако постоянно накланя глава на една или друга страна, това е признак на стрес или… флирт.

Потриването на ръцете означава, че събеседникът ви е обезпокоен.

За да станете специалисти по езика на жестовете, е нужно да развиете вниманието си: постоянно да следите за това, как се държат хората, с които разговаряте. А своето собствено поведение разучете пред огледалото.