Една стъпка до красивия и равен загар

Начало » Здраве » Една стъпка до красивия и равен загар

Една стъпка до красивия и равен загарЛято, слънце, море, плаж… За да е картинката идеална, ви остава да помислите само за… красивия слънчев загар! Да, към това трябва да подходите максимално сериозно, защото правилния загар може да ви краси в продължение на няколко месеца, а и толкова много подхожда на къса пола и топ с тънки презрамки.

Правилна подготовка

Разбира се, слънчевият загар далеч не е напълно безвредна процедура, защото ултравиолетовите лъчи изсушават кожата, ускоряват стареенето и даже може да доведе до появата на някои заболявания. Но и съвсем без слънце не може! Първо, защото то помага при образуването на витамин D, който е необходим за правилното функциониране на организма, възпрепятства натрупването на мазнини и повишава имунитета. Второ, защото поддържа доброто настроение… А и трето, защото придава на кожата този толкова апетитен златист оттенък!

Хората се подготвят по различен начин за слънчевите бани. По тази тема в интернет можете да откриете всевъзможни съвети, като се започне с дълбок пилинг и се завърши с постоянни посещения в солариума. Трябва, обаче, да знаете, че посещенията в солариума в никакъв случай не подготвят вашата кожа за срещата й с палещите слънчеви лъчи. Точно обратното – по мнението на професионалистите, лампите изсушават кожата десет пъти повече от слънцето по пладне в най-жарките летни дни!

Що се отнася до дълбокия пилинг и той не е особено безопасен, тъй като може да повреди нежната ви кожа, а също така и да я обезводни.

Автозагарът също едва ли ще ви помогне, защото активните вещества, които съдържа, понижават защитните свойства на кожата и на слънце тя ще изгори още повече!

Защита отвътре

Така че, какво да правите, за да постигнете красив загар, без особено да навредите на здравето си? Ами помогнете на организма си отвътре!

Да, може да пиете сок от моркови, така както са правили вашите баби и майки. Витамин А и бета-каротинът, които той съдържа, възпрепятстват стареенето на кожата, а антиоксидантите защитават от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и предотвратяват слънчевото изгаряне. Истината, обаче, е, че е необходимо да изпиете много, много сок, за да осигурите на кожата си безопасност и красив слънчев загар. Една чаша сок преди плаж просто не ви спасява!

Така че, са ви необходими същите полезни вещества, но в максимална концентрация. За щастие живеем в 21-ви век и изход може да се намери в… аптеките! Можете да подготвите кожата си за среща със слънцето с помощта на биологично активните добавки, оптимизиращи загара. При покупката им трябва да обръщате внимание на състава им: важно е препаратът да съдържа антиоксиданти, а още по-добре най-мощния от тях – ликопин (той не се съдържа в морковите, а го има само в червените плодове), който подпомага защитата на кожата и може да предотврати развитието на такива опасни болести, като например, рака на гърдата. Също така, важен е и лутеинът, който подпомага кожата да съхрани еластичността си и може даже да забави стареенето.