Евтина ипотека – можем ли да намерим?

Начало » Кариера » Евтина ипотека – можем ли да намерим?

Евтина ипотека – можем ли да намерим?Ипотечен заем помага да сбъднете мечтата на собствения си апартамент. Това обаче е дългосрочен ангажимент и месечните му вноски са в тежест за домашния бюджет. Ето защо, преди да вземете решение за избор на банка, си струва да разгледате нейните параметри.

Къде можете да намерите евтина ипотека? Отговорът на такъв въпрос не е толкова прост, колкото може да изглежда на питащия. Защо? Поради факта, че ценовите условия (лихвен процент и размера на комисионната за отпускане на финансиране), върху които се отпуска ипотеката, можете да договаряте.

Проверете на какво трябва да обърнете внимание при избора на ипотека и как да намерите най-евтината сделка.

Как да се подготвим за теглене на ипотека?

Искате ли да изтеглите ипотека? В този случай трябва да отговаряте на две основни условия: да имате собствен принос и кредитоспособност. Как трябва да се подготвите за теглене на ипотека?

Кредитоспособност

Кредитоспособността е основният параметър, анализиран от банката в процеса на отпускане на всеки заем (включително ипотечен заем). Когато проверява вашата кредитоспособност, банката проверява не само размера на доходите ви, но и:

  • техния източник и вид (т.е. нает ли си по трудов договор, ръководиш ли бизнес или работиш по мандатен договор),
  • броя на зависимите лица,
  • сумата на платените от вас сметки,
  • или размера на средните разходи за поддръжка.

Банката взема предвид и размера на задълженията Ви по кредита. Така че, ако изплатите например паричен заем, заем за кола или използвате кредитна карта, помислете за изплащане на тези задължения, преди да кандидатствате за ипотека. Ако изплатите повече от едно задължение и не можете да си позволите да ги изплатите веднъж, можете да се възползвате от консолидационен заем и да конвертирате например два заема в един.

Кръстосани продажби

Друг параметър, който може да повлияе на цената на ипотеката, е т.нар кръстосани продажби, т.е.използване на продукт, различен от ипотека при банка-заемодател. Ако например предложите на банка, че ще прехвърлите личната си сметка към нея, което се влияе от възнаграждението ви всеки месец, затваряте кредитна карта в друга банка и използвате тази, предлагана от банката-заемодател, можете да преброите при по-атрактивни условия на заем.