Диета с диня

Диета с диняДинята е била известна още преди 4 хилядолетия. Свидетелство за това са рисунките в египетски гробници, на които са изобразени семена и листа на плода. Дълго време на динята се е гледало, като на безполезно лакомство, докато през 20 век учените не установили колко е полезна за организма. Тя съдържа калций, калий, минерални соли на желязото, фосфор, пектин, фолиева киселина, витамини B1, B2, PP, аскорбинова киселина, няколко вида лесноусвоими захари – глюкоза, фруктоза, захароза. Освен това е богата и на каротеноиди – бета-каротен, бета-криптоксантин, ликопен, лутеин и зеаксантин.
Поради богатството от полезни вещества, които се съдържат в динята, тя се използва с лечебни цели. Тя е незаменим помощник при хипертония, проблеми с кръвообръщението, нефрит, заболявания на черния дроб и жлъчката. Също така е и отличен диуретик, който се използва за прочистване на червата и извеждане на камъни от пикочния мехур. Продължителната употреба на диня лекува хроничен гастрит. Включването на диня в менюто, дава положителен резултат при лечение на подагра, артрит, атеросклероза. Благодарение на влакнестото вещество, което съдържа, тя допринася и за понижаването на нивото на холестерола.
Диета с диня
Динената диета е една от най-лесните за изпълнение – не трябва да броите калориите (ако все пак сте решили да го правите, в 100 гр диня се съдържат 38 ккал) или да се придържате към някакво специално меню. Единственото правило, което трябва да следвате е да ядете само диня и нищо друго (в краен случай, може да изяждате и по 1-2 филийки ръжен хляб на всяко ядене). Трябва да се храните по 5-6 пъти на ден, като спазвате следното условие: трябва да изяждате по 1 кг диня на всеки 10 кг телесна маса. Или, ако тежите 65 кг, ви е необходимо 6,5 кг диня на ден, разпределена на 5-6 части.
Както повечето монодиети, не е препоръчително да спазвате тази диета повече от 5 дни (ако ядете само диня) или 10 дни (ако сте включили в хранителния си режим и хляб). През това време организмът ви ще се е освободил от шлаката, излишната вода и нежеланите соли, а ще се е подобрила и работата на бъбрещите ви. Освен това за по-малко от седмица ще сте свалили и от 3 до 5 кг.
За да не си възвърнете свалените килограми, след като приключите с динената диета, в рамките на следващите една-две седмици трябва да следвате няколко прости правила при хранене:
– закуската ви трябва да се състои от овесена каша (с вода), с малко извара или постно сирене (може да ги замените с едно яйце);
– обяд – риба, пилешко или друго постно месо и лека зелена салата, подправена с лимонов сок;
– вечеря – диня, но сега на всеки 30 кг телесна маса трябва да изяждате по 1 кг плод.