Дерматолог Иванова говори за връзката между стреса и кожните проблеми

Начало » Здраве » Дерматолог Иванова говори за връзката между стреса и кожните проблеми

Дерматолог Иванова говори за връзката между стреса и кожните проблемиЗнаете ли, че освен всички други проблеми, стресът може да доведе до обриви и екземи?  Стресът нарушава обмяната на веществата, нарушава метаболизма и отслабва защитните сили на организма срещу инфекции и болести. Може би ще си кажете, че цялото напрежение може да се скрие, но дерматолог Иванова от Стара Загора обяснява, че това не е възможно, тъй като колкото повече се опитвате да игнорирате стреса, толкова по-силно той се проявява с видими симптоми. Семената на напрежението се засаждат в ума, но плодовете му се виждат по цялото ви тяло. Бавно, ден след ден, организма отслабва и започват да се появяват болести, засягащи най-вече кожата, храносмилателните функции, кръвообращението и производството на хормони.

Кожни екземи причинени от тревожност и стрес
Всеки вид психична агония, било то стрес, тревожност, депресия или параноя „изяжда“ церебрална енергия, която може да се използва за биологични регулаторни функции – уточнява дерматолог Иванова от Стара Загора. Ритмите и честотите на невротрансмитърите, които предават сигналите на ендокринната система за синтезиране на даден хормон биват нарушени и това води до дисхармония в специфичните физиологични функции. Вижте уравнението, което се получава – бавен метаболизъм + отслабена имунна система + неправилно секретирани хормони = идеална среда за получаване на кожен проблем.

Благодарение най-вече на разстроените хормони, мастните жлези стават прекалено активни. Това, съчетано с прекомерното изпотяване, което е характерно за епизодите на притесненост и тревожност привлича и натрупва мръсотия и бактерии, което води до запушване на порите – обяснява дерматолог Иванова от Стара Загора. Бавният метаболизъм потиска апетита и не позволява на тялото да извлече важните за него хранителни вещества и прави движението на червата нередовно. От всичко това следва недостиг на витамини и други необходими за имунната система суплементи, което я отслабва. Неправилното движение на червата натрупва токсини в кръвта, а от там се появяват и редица кожни проблеми, включително и екземи и обриви. Но нещата не приключват само с това, тъй като слабата имунна система не е в състояние да се бори с бактериите, които започват да се размножават неконтролируемо. Какъв е резултатът от всичко това? Обриви, акне, екземи и още множество кожни проблеми.

Как да се отървете от обривите и екземите, причинени от стреса?
Лечението е толкова просто, казва дерматолог Диана Иванова. Отървете се от стреса! Когато умът ви е спокоен, сетивата ви отпуснати, тогава няма да имате нужда от мехлеми, кремове, хапчета и други средства, които сте използвали срещу симптомите на тези неприятни обриви. Със сигурност това не е никак лесна задача във времето, в което живеем, но практикуването на техники за релаксация, излизането през уикендите сред природата и слушането на успокояваща музика могат да бъдат много полезни за вашето състояние. Пийте много вода и консумирайте храни, богати на фибри. Така ще помогнете на храносмилателната си система да влезе в нормалния си ритъм, а метаболизма да си върне предишното темпо.

Детоксикацията е ключът към здравата кожа, но тя трябва да започне от ума, след което да се предаде на тялото. Избягвайте бонбони, шоколади, чипс и всякакви други вредни храни, които причиняват дисбаланс на хормонално ниво. По-добре заложете на пресните плодове и зеленчуци, когато ви се хапва нещо набързо.

За облекчаване на сърбежа и усещането за парене от обривите, използвайте медикаментозни продукти, наред с горе изброените методи за справяне с проблема. Консултирайте се с кожен специалист преди започване на самолечение. Препоръчително е да приемете и витамини и антиоксиданти, които да ви помогнат да дадете на организма си достатъчно сили да се върне към нормалната си работа.

Можете да откриете допълнителна информация за лечението на екземи и обриви на Dermatolog-Ivanova.com.