Деловият стил

Начало » Външен вид » Мода & Стил » Деловият стил

Без съмнение на всяка жена, поне веднъж в живота, и се е налагало да изглежда “по-делова”. И даже, ако предпочитанията ви са към съвсем друг стил на обличане и не се чувствате особено удобно в “строгите” дрехи, това въобще не значи, че не е възможно да откриете костюм, който да ви приляга и да допълва вашия образ.

Деловият стил

Той, като цяло, е прост и елегантен. Ако ви предстои важна среща, на която трябва да изглеждате сдържано и елегантно и в същото време да създавате впечатлението за жена с отличен вкус, трябва да си отговорите на няколко основни въпроса:
Как да подберете костюма?
Как е правилно да го носите?
Какви обувки да обуете?
Какви са подходящите аксесоари за този костюм? и т.н.

Основни аспекти на стила

Като за начало трябва да отбележим, че не бива да бързате деловия с класическия стил. Това са все напълно различни направления в облеклото – по същество деловият стил произлиза от класическия и е взел много от него, но все пак не всичко. Вталеният класически силует е заменен от много по-свободните форми на деловия стил.

“Деловите костюми” са предназначени преди всичко за всекидневната работа в офиса и за това трябва да са удобни, но и сдържани, да будят доверие. Ако в компанията, в която работите има своеобразен дрес-код, то за вас може би са най-подходящи костюмите с панталон с права кройка от лека и приятна материя (най-добре памучна). Хубаво ще е костюмът да е в неутрален цвят, за да се комбинира с различни ризи и блузи. Подходящите обувки за този костюм са с не много висок ток или дори без ток.
Още един удачен вариант за всекидневен костюм е такъв, състоящ се от сако и пола (но не по-къса от коляното). През този есенно-зимен сезон една от основните модни тенденции е разкроената пола, която изящно подчертава достойнствата на женската фигура. За да допълните тоалета си са ви необходими и елегантни обувки, с не много висок ток и леко ненатрапчиво колие.
Чантата е задължително допълнение към вашия образ. Тя трябва да е едноцветна (съобразена с цвета и материалът, от който са изработени обувките), с правилна отчетлива форма и без допълнителни украси и елементи.
Що се отнася до украшенията, трябва да сте изключително внимателни с техния избор. В никакъв случай не допълвайте деловия си вид с дървени, пластмасови бижута или прекалено блестящи бижута – това ще изглежда несериозно и безвкусно. Използвайте като допълнение само бижута направени от метал, които обаче да не са твърде обемни и блестящи, а  нежни  и ненатрапчиви – почти незабележими.
Връхната ви дреха трябва да е съобразена със сезона. Не бива да е пухкава или спортна – това ще развали образът ви. Спрете се на шлифер или палто – те могат да са със или без колан, с права или вталена кройка.

За важен повод

Ако планирате важна среща на високо равнище или посещение на сериозно мероприятие , където е приет определен етикет за облеклото, то трябва да се подготвите с изключително внимание. В такъв случай е добре да заложите на костюм от лека материя с раздвижен, но изящен силует, който можете да допълните с риза или блуза в контрастен цвят (но не и блестяща) с интересен дизайн. Подходящи са лачените обувки и чанта, която да е в тон с тях. Бижутата трябва са подбрани с вкус и съобразени с цялостната ви визия.