Декупаж в интериора

Начало » За дома » Интериор » Декупаж в интериора

dekupazh

За да е интериорът ви единствен и неповторим, трябва да внесете в него нещо, направено от собствените ви ръце. В тази статия ще ви разкажем за техниката за декориране на предмети – декупаж, възникнала през VІІІ век и станала популярна отново и днес.

Думата “dekupazh” в превод от френски означава “рязани”, и наистина, в действителност, това е техника за апликация. Повърхностите се декорират с помощта на мотиви, изрязани от хартия, които след като се покрият с лак, изглеждат като истинска живопис.

С нейна помощ старите ви вещи и мебели могат да заживеят нов живот.
Мотивите за декупажа можете да изрежете практически от каквото решите – списания, етикети, разпечатани картинки, които сте харесали в интернет. Но най-добрият материал са цветните трислойни салфетки, които се намират много лесно във всеки магазин.

Поради това, много често декупажът е наричан “салфетна техника”. При работата се използва само горният цветен слой на салфетките и благодарение на това, че той е много тънък, рисунките се закрепват много лесно на всяка повърхност и в крайна сметка изглежда повече като живопис.

За декориране става всяка повърхност – стъкло, керамика, метал, картон или пластмаса, но особено красиви стават дървените предмети.
За това увлекателно занимание ще са ви необходими и много удобни бързосъхнещите акрилови бои и лак, с който да се покрие готовата работа. Този набор ви е напълно достатъчен за създаването на по-леките и достъпни неща. Има специални материали, предназначени за декупаж, на у нас ще е трудно да се намерят.

И така – как се прави точно декупаж? Много просто.
Като за начало са ви необходими изрязани мотиви от салфетки. Ако се занимавате с това за първи път, е добре да си изберете по-голяма картинка, в която да липсват, каквито и да е  мънички детайли. Повърхността на декорирания от вас предмет трябва да е предварително почистена със спирт, ако е необходимо да се грундира или да се покрие със слой акрилна боя.

След това изрязаният мотив се залепя на така подготвената повърхност – с тази задача ще се справи всяко лепило за тапети. Нагласете рисунката и върху нея с широка четка нанесете още от лепилото. Първият път може и да не се получи, защото напоената с лепило салфетка може да се размести или скъса. Трябва мотивът да е залепен максимално гладко и без мехурчета.
Ако използвате картинка, изрязана от списание, трябва предварително да я потопите във вода, след това да я забършете с книжна салфетка и накрая да я намажете с лепило и да я поставите на желаната повърхност.
След като апликацията е залепена, преминавате към заключителния етап – покриването на повърхността с лак. Най-подходящ, както вече казахме, е акрилният лак, защото съхне бързо и не оставя неприятна миризма. За де се получи абсолютно гладка и блестяща повърхност, трябва да се нанесат два – три слоя лак.

Когато наберете опит, вие лесно ще се справяте с декорирането на големите повърхности на мебелите и стените. Но като за начало е най-добре да пробватесилите си на не големи предмети – като саксиите за цветя или кутиите за подправки.
Изучите ли тази по-лека техника, можете да се насочите към по-сложните неща, като например, ефекта на светлосенките или състаряването на повърхностите.

Ако винаги сте искали да създадете нещо със собствените си ръце, но нямате необходимия талант, то тази техника за декориране е точно за вас. Декупажът ще ви даде голям простор за творчество и ще ви помогне да създадете шедьоври без да използвате четка и боички.