Декупаж в интериора

За да е интериорът ви единствен и неповторим, трябва да внесене в него нещо, направено от собдтвените ви ръце. В тази статия ще ви разкажем за техниката...

За да е интериорът ви единствен и неповторим, трябва да внесете в него нещо, направено от собствените ви ръце. В тази статия ще ви разкажем за техниката за декориране на предмети – декупаж, възникнала през VІІІ век и станала популярна отново и днес.

dekupazh1 256x300 - Декупаж в интериора

Думата “dekupazh” в превод от френски означава “рязани”, и наистина, в действителност, това е техника за апликация. Повърхностите се декорират с помощта на мотиви, изрязани от хартия, които след като се покрият с лак, изглеждат като истинска живопис. С нейна помощ старите ви вещи и мебели могат да заживеят нов живот.
Мотивите за декупажа можете да изрежете практически от каквото решите – списания, етикети, разпечатани картинки, които сте харесали в интернет. Но най-добрият материал са цветните трислойни салфетки, които се намират много лесно във всеки магазин. Поради това, много често декупажът е наричан “салфетна техника”. При работата се използва само горният цветен слой на салфетките и благодарение на това, че той е много тънък, рисунките се закрепват много лесно на всяка повърхност и в крайна сметка изглежда повече като живопис.

dekupazh2 230x300 - Декупаж в интериора

За декориране става всяка повърхност – стъкло, керамика, метал, картон или пластмаса, но особено красиви стават дървените предмети.
За това увлекателно занимание ще са ви необходими и много удобни бързосъхнещите акрилови бои и лак, с който да се покрие готовата работа. Този набор ви е напълно достатъчен за създаването на по-леките и достъпни неща. Има специални материали, предназначени за декупаж, на у нас ще е трудно да се намерят.

И така – как се прави точно декупаж? Много просто.
Като за начало са ви необходими изрязани мотиви от салфетки. Ако се занимавате с това за първи път, е добре да си изберете по-голяма картинка, в която да липсват, каквито и да е  мънички детайли. Повърхността на декорирания от вас предмет трябва да е предварително почистена със спирт, ако е необходимо да се грундира или да се покрие със слой акрилна боя. След това изрязаният мотив се залепя на така подготвената повърхност – с тази задача ще се справи всяко лепило за тапети. Нагласете рисунката и върху нея с широка четка нанесете още от лепилото. Първият път може и да не се получи, защото напоената с лепило салфетка може да се размести или скъса. Трябва мотивът да е залепен максимално гладко и без мехурчета.
Ако използвате картинка, изрязана от списание, трябва предварително да я потопите във вода, след това да я забършете с книжна салфетка и накрая да я намажете с лепило и да я поставите на желаната повърхност.
След като апликацията е залепена, преминавате към заключителния етап – покриването на повърхността с лак. Най-подходящ, както вече казахме, е акрилният лак, защото съхне бързо и не оставя неприятна миризма. За де се получи абсолютно гладка и блестяща повърхност, трябва да се нанесат два – три слоя лак.

dekupazh3 - Декупаж в интериора

Когато наберете опит, вие лесно ще се справяте с декорирането на големите повърхности на мебелите и стените. Но като за начало е най-добре да пробватесилите си на не големи предмети – като саксиите за цветя или кутиите за подправки.
Изучите ли тази по-лека техника, можете да се насочите към по-сложните неща, като например, ефекта на светлосенките или състаряването на повърхностите.

dekupazh4 - Декупаж в интериора

Ако винаги сте искали да създадете нещо със собствените си ръце, но нямате необходимия талант, то тази техника за декориране е точно за вас. Декупажът ще ви даде голям простор за творчество и ще ви помогне да създадете шедьоври без да използвате четка и боички..

Включете известията от ZaNeya.com    OK Не, благодаря

Инструменти и Машини | Снимки с дрон Бургас | Почивки и Екскурзии | Размяна на книги | Оценител Бургас | Уебсайт Бургас | Referati.com