Действието на слънцето

Начало » Външен вид » Действието на слънцето

slunceБледата кожа отдавна не е модерна. Златистият тен, обаче е друго нещо.

Слънцето има своите добри качества. То подобрява кръвообращението, дишането, укрепва имунната система и активизира обмяната на вещества. Липсата на топлите му лъчи е причина за детския рахит. Освен това слънцето стимулира тялото да отделя серотонин – хормона на щастието. Производството на витамина D3 също се увеличава, а той е важен за възстановяването на костите и противодейства на остеопорозата. Освен това, се смята, че прогонва депресията и влияе добре на сърдечно-съдовата система. Ултравиолетовите лъчи също оказват ефект върху някои кожни болести – акне, невродермит, псориазис и др.

Но слънцето има и не чак толкова добри качества. Същите лъчи, които действат благоприятно на човека могат и да му навредят. Въпреки че, са само 5% от цялото слънчево излъчване, не трябва да се прекалява с пекането на слънце. UV-A лъчите са много опасни. Попаднат ли върху кожата, те навлизат в дермата и разрушават колагеновите и еластиновите влакна, предизвикват стареене и карат кожата да изсъхва. Те са и причина за много от кожните заболявания.

Лекарите препоръчват слънцето при рахит, анемия, туберкулоза на костите, ставите, жлезите и кожата, затлъстяване, остеомиелит, открити и закрити фрактури, неврити, незарастващи рани, след боледуване от плеврит и пневмония. И препоръчват да се избягва при боледуващите от сърдечен порок, базедова болест, хипертония, активни форми на белодробна туберкулоза, мигрена, органични заболявания на централната нервна система, склероза на кръвоносните съдове.