Дебитен и револвиращ заем – как изглежда изплащането на дълга?

Начало » Кариера » Дебитен и револвиращ заем – как изглежда изплащането на дълга?

Дебитен и револвиращ заем - как изглежда изплащането на дълга?По принцип и кредитът, и овърдрафтът се изплащат много лесно. Всяко плащане по вашата сметка увеличава лимита на наличните средства. Просто прехвърлете средствата по вашата задлъжняла банкова сметка и банката автоматично ги разпознава като погасяване на приемливия овърдрафт или револвиращ заем.

Що се отнася до овърдрафта, не само размерът на отпуснатия от банката лимит е малък, но и срокът за изплащане на дълга – от момента, в който овърдрафтът е използван, клиентът има точно 30 дни да го изплати. За него може да се изплати револвиращ заем дори за няколко десетки месеца (този период може да бъде удължен).

Овърдрафтът трябва да бъде изплатен изцяло, за да можете да продължите да го използвате, а револвиращият заем не. Всяко погасяване ви дава възможност да вземете назаем до размера на неизползвания лимит. Също така си струва да знаете, че в случай на забавяне на изплащането на овърдрафта, можете да бъдете вписани в регистъра BIK.

Дебитните и револвиращи заеми са чудесна алтернатива на традиционните банкови продукти като парични заеми. Има по-малко документи и можете да получите пари по-бързо. Освен това дори най-евтиният паричен заем ще излезе по-скъп от овърдрафта по сметката.

Дебит или кредит по банкова сметка – какво е по-добре да изберете?

Това, за което трябва да вземете решение, до голяма степен зависи от вашето финансово състояние, но също така и от вашите нужди и възможности. Ако доходът ви не е висок и нямате големи способности и вече ще бъдете спестени от няколкостотин злоти, които ще можете да използвате при извънредни ситуации, овърдрафтът ще бъде най-доброто решение. Трябва обаче да запомните да го изплатите в рамките на един месец.

Само не забравяйте, че и в двата случая трябва да имате банкова сметка. След като бъде предоставен вашият овърдрафт или револвиращ кредит, използвайте средствата разумно. Посегнете за тях в извънредни ситуации, като винаги държите в тила си кога и колко ще трябва да се откажете. Честото използване на допълнително финансиране без особена нужда може да ви създаде сериозни финансови проблеми.

Източник: https://creditportal24.com/bg