Да си поговорим за… целувката

Начало » Интимно » Да си поговорим за… целувката

Счита се , че има десетки форми на целувката. Историческите, националните, културните и религиозните фактори са наложили свой отпечатък върху техниките на целуване. В различните времена и при различните народи отношението към целувката, като израз на любов, е изключително противоречиво. Например, при много от азиатските и африканските народи целувката, като израз на привличане и любов, не е съществувала изобщо; в много от страните на Изтока, целувката се смята за непристойно явление, а в Древна Гърция целувката не е била позната като израз на плътска любов.

Голяма част от сексолозите приемат, че целувката преминава през три основни етапа: допир, вкус и обоняние. Други считат, че целуването се превръща в еротично едва, когато съзреем полово, а в първите години от живота ни тя е просто детска ласка.
Най-често срещаната целувка е само с устни, като в зависимост от предпочитанията на партньорите, може да бъде или с вътрешната страна на устните, или с леко захапване на долната устна. Но все пак, целувките могат да бъдат с различна сила и дълбочина, да са изключително чувствени, страстни или изпълнени с определена агресивност.     Най-интимни са целувките с език, при които езикът се докосва до устните или езика на партньора. Дори има сексолози, които смятат, че без език не може да има истинска любовна целувка.
Еротичните възможности на целувката не се изчерпват само с целуването на устните. Целуването на определени части на тялото – очите, меките части на ушите, врата, връхчетата на зърната, половите органи – може да е част не само от любовната игра, а и от самия полов акт. Това обаче, трябва да бъде прието и от двамата партньори, за да е пълно удоволствието и на двамата и за да се избегнат нежелани и притеснителни ситуации.
Техниките на целуване са необикновено богати и разнообразни. Те зависят от това до колко участие в целувката имат устните, езикът, зъбите и дъхът, както и това коя част от тялото на партньора целуваме.
Да си поговорим за... целувката
Ласката на устните
За да е наистина незабравима, ласката на устните трябва да се докосва, да се налага, леко да засмуква и даже да “обгръща” устни с устни. При такава ласка не малка роля има и дъхът: поемайки си въздух, ние усещаме лек хлад, а при издишване, усещането е за топлина. Приближавайки устните си до кожата на партньора, можем нежно да въздействаме върху нервните окончания, които са чувствителни към топло и студено. Най-много такива рецептори има на шията, тила, гърба. Сменящите се топли и студени струи гъделичкат кожата и са в състояние да предизвикат дори и силна възбуда у партньора, очакващ още и още нежност и страст.
Участието на зъбите в целувката е като внимателна и нежна захапка по нежните части на тялото (като устните, меките части на ушите и връхчетата на зърната). С тези ласки трябва да сме изключително внимателни, тъй като след тях е възможно по кожата на партньора да останат неприятни червени и синьо-виолетови следи от зъби (а това на никого не му е приятно).
Без съмнение най-забележителният съюзник на целувката е езикът. Този гъвкав, подвижен и влажен мускулесто орган е подходящ за най-разнообразни ласки (галене, гъделичкане, нежно докосване и т.н.). Ласките с език са много по-нежни и деликатни в сравнение с ласките на ръцете, особено на местата, където овлажняването на слюнката премахва неприятните усещания, свързани със сухата кожа на пръстите.
Целуването на ръка
Това е може би най-характерната ласка в първия етап от сближаването с партньора. Тя може да очарова всяка жена и да пробуди интереса и към по-интимна близост, стига да е изпълнена едновременно деликатно, но и с не малка доза страст и желание. Това е един от най-подходящите начини мъжът да демонстрира своята сексуална култура.

Целувките по ушите
На тези целувки се определя важно място в изкуството на любовта, тъй като за някои хора те са особено възбуждащи – всяко докосване на устните, леко засмукване на мекото нежно крайче на ухото, дори и лекото му захапване са в състояние да предизвикат силни еротични емоции у много жени, а и у не малко мъже.

Целувките по половите органи
Подобни целувки приемат както мъжете, така и жените, тъй като тези целувки са в състояние да предизвикат силна сексуална възбуда и при двата пола. Жените ги приемат най-лесно в периода на сексуалното си пробуждане, защото чрез тях се открива и развива най-добре женската сексуалност. Като част от предварителната любовна игра, такива целувки не само възбуждат младото момиче, а и подпомагат овлажняването в областта на вулвата, като така се подпомага естественото овлажняване. С течение на времето, когато вече женската сексуалност е “опитомена” и канализирана, подобни целувки могат да са и единствена ласка, чиято цел е само и единствено да доведе партньорката до оргазъм.
Подходът при мъжете, що се отнася до целувките по половите органи е по-различен. В юношеска възраст те по принцип са свръхсексуални и не се нуждаят от толкова допълнителна стимулация, както жените. Милването и целуването тялото на мъжа преди полов акт може съществено да съкрати неговата продължителност, тъй като е възможно партньора да се възбуди толкова, че да достигне върха на половата си възбуда веднага щом вкара члена си във влагалището. За да се избегнат подобни ситуации, но без да се лишава мъжът от ласки, може да се милва и гъделичка с език главичката на члена, където кожата е изключително нежна и крайно чувствителна. Това значително увеличава интензивността на ерекцията и повишава възбудата.

Най-важното, което никога не трябва да забравяме е, че изборът ни на техника на целуване е свързан най-вече с човека, когото целуваме.