Да подготвим детето за яслата

Начало » Родители » Деца » Да подготвим детето за яслата

6Цели две години сте заедно с отрочето си, учейки го и възпитавайки по вашите начини и методи. Детето израства пред очите ви и се променя, а вие трябва да започнете да подновявате социалните си контакти и то да посещава детска ясла. Това е много важен момент, който ще преобърне света на вашето дете. Всичко зависи от психичното ви състояние и от самото дете.

Ако вие сте от майките, които неволно сте накарали детето ви да може без вас, няма да имате големи проблеми и първата крачка вече е направена. Вкъщи се предлага уют, какъвто детето едва ли ще намери другаде. Там то е спокойно да прави каквото си поиска, знае че мама е винаги до него, има си собствено креватче. Наученото на самостоятелност дете също има нужда от майка си, но много по – лесно би се справило с трудните ситуации – такава е яслата. Много е важно детето да има контакти с други деца, за да се приспособи по – лесно в социалната среда.

Как да подготвим детето, а и себе си за детското заведение? Всяка майка изтръпва при мисълта, че чужди хора ще се грижат за него, хранят и приспиват. Да, така е, но ходенето на ясла може да се окаже полезно за детето ви. Леличките ще го приучат да сяда на гърне (ако още не сте го научили), ще започне да се храни само, бебешкият говор ще изчезне, дори игрите му ще станат различни, да не говорим, че ще види истински Дядо Коледа и Баба Марта.

За да подготвите детето си за яслата добре е да направите следните неща:
Извадете страха от себе си и не се притеснявайте, когато пускате детето на ясла. Дори да сте привидно спокойна то ще усети, че вътрешно нещо ви тревожи и ще го предадете и на него.
Говорете, говорете и пак говорете! Обяснявайте известно време преди самото тръгване на ясла, колко е хубаво там и колко много играчки, и деца ще има. Психическото подготвяне е много важно, за да може детето да си представи какво му предстои.
Не лъжете! В периода на привикване, когато детето остава за по 1 час в детската ясла, му кажете, че го обичате, и че ще го оставите да си поиграе малко с другите дечица (примерно), и че след това отново ще бъде с мама. Така, като отидете да го вземете то ще види, че не е излъгано – децата помнят много и тези ваши думи ще излизат всеки път в съзнанието му, когато го водите на ясла. Ще му вдъхнете спокойствие.
Стимулирайте го да си носи любимата играчка – така ще отнесе в детското заведение малко от домашния уют и ще е спокойно, че има нещо негово там.
Вземайте го по-рано – Ако е възможно вземайте детето си по – рано и не го оставяйте да ви чака последно заедно с изнервените вече госпожи. Така ще се изнерви, че само неговата мама не идва да го взема.

Това са само част от факторите. Ако забележите нещо нередно в отношението на персонала към вашето дете преустановете ходенето му в това заведение – много родители подценяват нежеланието на работничките да гледат децата им, като по този начин ги наказват и травмират неволно.