Да изпитвам ли срам, че мастурбирам?

Начало » Интимно » Да изпитвам ли срам, че мастурбирам?

8-masturbacia-jeniМастурбацията се определя, като докосване на собственото ни тяло, с цел постигане на сексуално удоволствие. За много хора това е тема табу, повечето трудно си признават, че практикуват този вид любовна игра. Вредните митове за мастурбацията могат да засеят в нас чувство за вина, неудобство и страх. Не трябва да се притесняваме от това, защото освен всичко друго, да се любуваме на собственото си тяло е даже полезно.

Мастурбацията може да се практикува от всеки достигнал полова зрялост. Най-често започва през пубертета, когато тийнейджърите изпитват истинско любопитство към това “Що е секс?” и “Що е оргазъм?”. Много е важно, ако имате възможност да говорите свободно с децата си за секс, да им обясните, че мастурбирането не е вредно и дори да намират място за уединение, за да го правят ако имат нужда. Най-хубавото е, че самозадоволяването ни дава пълна свобода на действията ни. Тук можем да дадем воля на фантазиите си, без някой да ни критикува или да ни се сърди. Може да използваме секс-играчки, садо-мазо атрибути, лубриканти и каквото друго ни хрумне.

За тези които мислят, че мастурбацията е за хората, които си нямат постоянен партньор, ще кажа, че е точно обратното. Изследванията показват, че семейните по-често търсят ъгъл за уединение. Как го правят мъжете, ами жените? И двата пола изпитват любопитство относно това, как се самозадоволява противоположният пол.
Жените могат да стимулират всички части на вулвата, включително клитора, срамните устни, като тук може да се използва вибратор за по-голямо удоволствие и проникване. Самозадоволяването почти винаги завършва с оргазъм.
Мъжете стимулират пениса, скротума или ануса. Може да се докосват и други места по тялото – навсякъде има нервни окончания и места, като бедрата и гърдите могат да се превърнат в ерогенна зона.

Как се поражда срамът от мастурбацията? Писането във всякакви медии за отрицателното й влияние поражда в хората срам и чувство за вина. Не забравяйте, че то не е вредно и само вие може да прецените как и по колко да го правите. Ако все пак се чувствате застрашени може да се консултирате с терапевт или приятел.

По-надолу ще видите опроверженията на митовете за мастурбацията (някои, от които дори са абсурдни):
– Не причинява слепота.
– Не води до свиване или промяна в цвета на половите органи.
– Не предизвиква безплодие – мъжете няма да се изчерпят откъм количество сперма, което произвеждат.
– Не може да се пристрастите.
– Не причинява нараняване.
– Това, че мастурбирате не значи, че сте хомосексуален.
– Самозадоволяването не може да доведе до психическо заболяване.