Да живеем в съюз с фън шуй

Начало » За дома » Интериор » Да живеем в съюз с фън шуй

Съгласно източната философия, заобикалящото ни пространство оказва влияние върху характера и съдбата на всеки човек. За да е това въздействие положително, условно разделете дома си на зони, според посоките на света, и ги подредете по компаса на фън шуй.

Север

Това е зоната, отговаряща за кариерата и професионалното издигане. Добре е в нея да поставите аквариум със златни рибки, които са символ на успеха и позитивната енергия, поставете и неща свързани с кариерата ви. Добре е също, ако в тази част от дома си имате каменна костенурка (няма нищо лошо, ако е направена и от дърво, керамика или гипс), която е символ на мъдростта.

Северо-изток

Всички, които се учат или просто искат да повишат духовното си ниво, трябва да обърнат особено внимание на тази зона. Най-добре е, ако в нея е разположена библиотеката или шкафовете за учебниците ви. Можете да поставите и масивен  глобус. Символът на земята трябва да бъде траен, като знанията, които бихте искали да получите.

Изток
Това е зоната на здравето, където трябва да се усеща уханието на растения и дървета. Всичко трябва да е зелено и живо! Тук може да имате аквариум с рибки (не е задължително да са златни), а също и декоративна тиква, засадена в гърне (символизира не само здраве, но и дълголетие).

Юго-изток

Отговаря за материалното благополучие. Това е зоната на силата, която ни се дава при изкарването на пари. Инструменти, дракон (той е отговорен за просперитета), трикрака жаба (носи богатство и пари, успех) са най-подходящи за това място. Дори е най-добре, когато жабата е точно до входната врата и създава впечатлението, че ще скочи в дома ви.

Юг

В тази зона, отговаряща на славата, репутацията, доверието, доброто име, вдъхновението, трябва да се намира всичко онова, което може да се свърже с огъня – камина, свещи, червени предмети и различни по големина триъгълници.

Югозапад
Това е зоната на взаимоотношенията на двойката. В нея задължително трябва да има предмети по двойки. С цел да се установят добри връзки в домакинството ви, поставете там кристали, някои малки хубави неща, направена от камък и свещи. Ако искате връзката с мъж до вас да стане по-хармонична, направете магическа купа на любовта, която помага на половинките да се съединят, а не да се разделят. За целта ще са ви необходими камъни, парче метал (може и пръстен), зелени листа и цветя, плоска купа или стъклена ваза, плаващи свещи и чиста вода. Камъните и металът се поставят на дъното на вазата, заливат се с вода, а на повърхността се пускат листата, цветята и запалените свещи. Най-важното е купата да се постави в югозападния ъгъл на стаята, а не на дома!
Съвет: В зоната на любовта не трябва да има снимки и вещи, свързващи ви с предишните ви партньори.

Запад
Тук акцентът пада върху предмети, които са свързани с творчеството. Ръкоделия, книги, картини и някаква малка метална вещ – например, топка, която засилва творческото начало и помага на децата да бъдат умни и по-добри.

Северозапад
Тази зона е отговорна за добрите помощници, които се интересуват от вас извън семейството ви. Чудесно би било, ако в тази зона се намират кухнята или всекидневната ви. А ако това е някоя от останалите стаи от дома ви, в нея задължително трябва да намерите място за стол за гости. Външният свят трябва да ви подкрепя така, както и вие него. Не е известно кой и как ще ви помогне в живота, така че всеки гост е важен за вашия дом.

Важно е да запомните: Символите може и да се повтарят, но трябва да ги поставяте там където е уместно и удобно. На оставяйте символът на здравето – дървото – в най-тъмния ъгъл на стаята, дори и там да е източната зона на жилището ви.
Не може да постави знака на точното място? Нищо. Може да го замените. Ако, например, искате да сложа аквариум, но нямате, поставете дърво. Или не можете имате в дома си дърво – поставете символичен аквариум, водопад.

Живителни талисмани

Живи растения в дома – това е много добре, но цветята трябва да се използват с мярка. Те стимулират енергията в ъглите на стаите, оживяват неизползвано пространство, смекчават остри ъгли. Важното е цветята да бъдат здрави и да имат идеален вид. И при най-слабия признак на завяхване е необходимо спешно да ги лекувате или да ги замените с нови. Единственото ограничение за зеленината е  спалнята!
За талисман фън шуй най-подходящи са растенията с дебели, големи кръгли или овални листа. С кактусите и пълзящите растения трябва да  бъдете по-внимателни, тъй като те разпространяват отрицателна енергия.
Много добра енергия имат пресните цветя във ваза. Но не бива да чакате, докато те изсъхнат и се превърне в гнездо на негативи. Изхвърлете ги веднага, след като започнат да увяхват.