Грижи по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Грижи по време на бременността

Грижи по време на бременносттаПри здравите жени бременността протича леко, без усложнения. Тя има положителен ефект върху организма им, не води до нарушения в нормалния ритъм на живот и дори може да помогне при излекуването на някои болести на половите органи. Въпреки това, бременността е огромно натоварване за тялото на жената, и в този период се изискват непрекъснато наблюдение и специални грижи за здравето и.
Бременността трае 280 дни и края и, естествено, настъпва с раждането. Датата на термина се изчислява, като от първия ден на последната нормална менструация се отнемат три месеца и се прибавят 7-10 дни. Например, ако последната ви менструация е била на 5-9 май 2008 година, то раждането ще е приблизително на 12-15 февруари 2009 година (365 – 92 + 7 = 280 дни). На практика, колебание от две седмици от предполагаемата дата на раждане се приема за нормално, но ако разликата е повече от 14 дни, бременността се смята за преносена.

По време на бременността в организма на жената се наблюдават редица промени. През този период менструацията спира и може да се появи гонадотропин, чрез които в биологичните тестове може да се потвърди бременността. През първите месеци може да се наблюдава гадене и повръщане. Апетитът се променя, централната линия на корема потъмнява, зърната на гърдите нарастват и стават по-тъмни – кафяви – на цвят, външните полови органи се увеличават и стават синкави.
Всяка бременна жена трябва да премине серия от лабораторни изследвания. Например, изследване на кръвта за реакция на Васерман, чрез която се изключва възможността за заразяване със сифилис. Също така, трябва да се направят изследвания на кръвта и урината, да се определи кръвната група и резос-фактора, а в някои  случаи да се направи проучване на антителата, за да се определи тяхното ниво. На базата на проведените изследвания гениколога консултира бременната жена за храненето, ритъма и на живот, за необходимо лечение.
Всяка жена по време на бременността трябва да е под лекарско наблюдение, за да може своевременно да се предотвратят усложнения, представляващи заплаха за нея и детето. Не трябва да се забравя, че всяко кръвотечение през този период изисква незабавна консултация с лекар!
Не бива да се пропуска особеното внимание, което трябва да се обръща на зъбите, още преди самата бременност – необходимо е кариесите да се лекуват своевременно и да се премахнат тези зъби, които не подлежат на лечение. По време на самата бременност зъболечението е трудно, а понякога и невъзможно. Въпреки това, бременната жена трябва редовно да посещава зъболекаря си, за да се избегнат неприятни усложнения.
Също така по време на бременността трябва да се избягват контактите с болни от грип и други вирусни заболявания, за да не се зарази бъдещата майка. Вирусните инфекции могат да доведат до различни усложнения, които да са опасни както за нея, така и за плода.

Най-добре е теглото на бременната жена да се увеличат с не повече от 8-10 кг. То се повишава неравномерно: през първите три месеца – с 2-3 кг, а в оставащите шест месеца –  с 5-8 кг.
Още от първата седмица на бременността, жената не бива да забравя, че правилното хранене през този период е от голямо значение за здравето на детето. За правилното развитие на плода се изисква приемането на основните хранителни елементи, както и на определено количество минерални соли и витамини. Бъдещите майки трябва да се хранят по-често, но в малки количества, и в диетата им трябва да са включени компоненти, които да подпомагат и поддържат дейността на стомаха и червата (кисело мляко, пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове). По време на бременност са абсолютно нежелателни пушенето и пиенето на алкохол. Без консултация с лекар не трябва да се използват, каквито и да е лекарствени средства.
Бременната жена може да прави секс до шест седмици преди раждането – тогава е добре да прекрати сексуалните си контакти.

Внимателните грижи за кожата през на този период са особено важни – повече от всякога е препоръчително всекидневният душ да се прави с течаща вода. Плуването в естествени или изкуствени водни басейни е допустимо само в първата половина на бременността. Умереното спортуване и подходящите упражнения се отразяват много добре върху общото здраве на бременните жени, тъй като подпомагат дейността на храносмилателния тракт, имат положително въздействие върху нервната, дихателната и кръвоносната системи, помагат  мускулите на таза и корема да се подготвят за раждането.
През втората половина от бременността е необходимо да се полагат грижи за кожата на гърдите и зърната, която е изключително нежна, и по-късно, по време на кърменето, по нея може да се появят пукнатини. Сутиенът, както и всички останали дрехи, които си купува бременната жена, трябва да бъдат удобни.

За нормалното протичане на бременността от голямо значение е и психичното състояние на бъдещата майката. През този период се наблюдават промени в емоционалното състояние на жената, появява се психическа неуравновесеност, увеличава се чувството на страх и притесненията около раждането и състоянието на плода. Повечето жени проявяват егоценстризъм, съсредоточават се върху майчинството си, не се интересуват от работата си и от околните.  Бременната жена трябва да се чувства спокойна и уверена, необходими са и повече положителни емоции от естетически характер, както и заинтересованост към състоянието и от страна на близките и приятелите и. Във всичко това особено важна роля има бащата на детето – бременността е важна стъпка в укрепването на съпружеските взаимоотношения..