Грижи за косата през зимата

Начало » Външен вид » Козметика » Грижи за косата през зимата

В студеният период от годината ние използваме козметични средства, които не подхождат на пролетта и лятото. Косата не прави изключение и грижите за нея праз зимата трябва да са особено внимателни. В това не леко дело ще ви помогнат нашите съвети, а козметичните средства могат да превърнат ежедневната рутина в приятно прекарване на свободното време.

Зимен тип коса
За да подберете правилно козметичните средства, трябва да знаете какво е необходимо на косата ви през зимата. Главната опасност за нея е силното понижение на температурите. В студа кръвообращението на кожата на главата се забавя и косата не получава достатъчно хранителни вещества. В отоплените помещения въздухът става много сух, а това допълнително изсушава косата. Ако при не големи промени в температурите, косата успява да се приспособи към измененията в заобикалящата я среда, то при минусови температури на улицата и при +20 и няколко градуса в офиса или дома ви физиологичните процеси не успяват да възприемат тези бързо променящи се околни условия. В резултата косата се подхранва по-малко и не се овлажнява достатъчно, а така става изключително уязвима. За да не се травмира косата ви в студеното време първо трябва да започнете да използвате мек шампоан, подбран според типа и. Интересното е, че след настъпването на зимата, типът на косата може да се промени. За това е необходимо да изберете козметика, която ще е актуална за в момента, а не такава, която ползвате по принцип.

Подхранващи маски за коса можете да си приготвите и в домашни условия, като подбирате съставките им в зависимост от особеностите на вашата коса.

1. Рецепта за подхранване на суха коса и за нормализиране на кръвообръщението
Разбъркайте 1 с.л. рициново масло и 1 с.л. зехтин. Втрийте в кожата на главата и завийте със затоплена хавлия. Маската се отмива с помощта на шампоан. Добре е след това да използвате и подходящ балсам за коса.
2. Рецепта за изтощена коса
Запарете 1 с.л. лайка в 1/2 ч.ч. гореща вода. Прецедете отварата през марля.
Към нея прибавете 1 с.л. масло от жожоба и 1/2 с.л. зехтин. Разбъркайте добре.
Разпределете по цялата дължина на косата. След 7-10 минути измийте със шампоан.
3. Подхранваща маска за мазна коса
Смесете 1 жълтък, 1 ч.л. зехтин и няколко капки рициново масло. Нанесете върху косата и кожата на главата преди измиване. След 20 минути измийте косата със шампоан и балсам.

Пърхот
Пърхотът се образува в резултат на умирането и напукването на най-горния слой на кожата на главата. И през зимата тази напаст става просто непоносима. През студеното време той възниква, поради продължителното носене на шапка, а също и поради спада на температурите. Различават  се два вида пърхот: сух и мазен. При суха кожа на главата пърхотът се появява, поради изсъхването на клетките, когато се нарушат връзките между тях. Той обикновено пада свободно във вид на малки бели прашинки. Този вид пърхот не предизвиква капенето на косата, но пък от естетична гледна точка е доста неприятен. За да се погрижите за косата си в този случай, трябва да използвате шампоан за суха коса в съчетание с балсам за суха коса. За отстраняването му са подходящи растителните масла – рициново, масло от репей и др. Те заглаждат косата, подхранват я с витамини, а също така възстановяват и целостта на кожата на главата. Горещото масло за баня спомага за регенерирането на сухия, изтощения и нормалния тип коси. Това е коктейл от растителни масла, който предотвратява появата на пърхот, отстранява напукванията по кожата на главата, придава на косата блясък и здравина.

Косата под шапката
Да се подбере зимна шапка може да бъде не по-малко сложно от това да изберете подходяща козметика за косата си. Преди всичко трябва да позволите на косата си да диша. За това трябва да изберете шапка направена от естествени материали. Те поддържат топло обмена между вътрешността на шапката и външната среда, а така косата не се запарва. Добре е когато влизате в отоплено помещение да сваляте шапката си, за да избегнете прегряването на корените на косата. Не спазвате ли това правило, то корените на косата ви бързо ще се омазнят, а върховете и ще изсъхват. За да съхраните свежестта и чистотата на косата си при носенето на шапка, трябва да използвате козметика на водна основа.

Накрая ще ви припомним, че освен различната козметика за коса, важна роля за красотата на косата има и пълноценната ви диета. През зимата, когато слънчевата светлина е недостатъчна, организма престава да произвежда витамин D, в резултата на което косата ви губи силата си и започва да капе. За да поддържате образуването на  витамин D, в дневното ви меню трябва да присъстват млякото, маслото, яйченият жълтък и различните бобови култури. Освен това, за да запазите здравината на косата си, е необходимо да избягвате многото животински мазнини, сладкото и много пикантните храни. Обърнете повече внимание на леките белтъчини (риба и пиле), които са основен строителен материал на косата. Не се отказвайте и от свежите плодове и зеленчуци, за да е тя жива и блестяща.