Грижа за кожата след плаж – какво да правим и какво не?

Начало » Външен вид » Козметика » Грижа за кожата след плаж – какво да правим и какво не?

Грижа за кожата след плаж – какво да правим и какво не?Всеки знае добре, че на плаж задължително да нанасяме слънцезащитен продукт с подходящ висок фактор. Но наясно ли сме какво трябва да направим за кожата си, след като се върнем обратно в хотела или у дома, изморени от жаркото слънце?

Оказва се, че сме овладели здравословните навици за нанасяне на слънцезащитни продукти, но с тях спират и усилията ни да поддържаме тялото си красиво и здраво, след като вече нямаме нужда от тях, тоест, озовавайки се в закрито помещение след плаж. Истината е, че грижата за кожата, докато сме на пясъка, сред морските вълни или на басейна, не е достатъчна. Необходимо е да я продължим и след това. Да видим какво точно трябва и какво не трябва да правим за оптималната грижа за кожата след плаж.

Големите „ДА!“ в грижата за кожата след плажуване

Да започнем със задължителните стъпки по възстановяване на трите дермални слоя след продължително излагане на слънцето. Точно така, прочетохте правилно – кожата в дълбочина има нужда от релаксация. Ето някои от най-често препоръчваните практики от специалистите за целта.

  • Възстановяване на хидробаланса. След продължително излагане на слънце кожата има спешна нужда от хидратация. Изобщо няма значение колко често сте се къпали в морето или колко вода сте изпили. Малко или много кожата ви е изгубила определено количество вода. За целта си вземете освежаващ душ.
  • Охлаждане и успокоение на кожата. След душ, можете да продължите с хидратацията, но този път я съчетайте и с омекотяваща терапия. За целта нанесете специализиран продукт за след плаж. В повечето случаи той е едновременно охлаждащ за възстановяване на физическия комфорт на тялото, както и овлажняващ. Някои продукти съдържат и подхранващи елементи за регенерация на кожата.
  • Запазване на тена. В някои продукти за след плаж ще откриете специален набор от съставки, които да запазят придобития загар. Най-често те се базират на бета-каротен, който освен че привлича слънцето, запазва неговия ефект върху кожата.
  • В случай на изгаряне, нанесете медицинско средство за успокоение на кожата. То може да бъде закупено без рецепта, ако положението не е сериозно, или след препоръка от дерматолог, ако говорим за тежка форма на изгаряне.

Големите „НЕ!“ в грижата за кожата след плажуване

А сега да изброим нещата, които не бива да правите с кожата и с тялото си изобщо веднага щом се приберете от плаж.

  • Не се къпете с твърде гореща или прекалено хладка вода. И в двата случая поставяте тялото и кожата в шок след смяната на температурата или допълнителното й покачване.
  • Не ексфолирайте кожата си. Това се прави не след, а преди плаж и дори еднократно, преди да заминете на море. Причината е, че ексфолиращите средства съдържат абразивни или агресивни частици и съставки, които допълнително ще раздразнят кожата.
  • По възможност не носете грим. Хидратиращ крем, спирала и балсам за устни е напълно достатъчно да подчертаете придобития бронзов загар. Тежкият грим може да предизвика инфекция, ако на места кожата е изгоряла.
  • Избягвайте да пиете портокалов сок, тъй като той ще направи кожата ви още по-чувствителна към слънцето при следващото посещение на плаж, както и кафе, защото то дехидратира организма и ще възпрепятства опитите ви да възстановите хидробаланса в тялото.

Следвайте тези простички, но толкова важни съвети за приятно и здравословно плажуване. Така почивката ви ще мине страхотно, без да си навредите на здравето или на външния си вид.