Градина в… офиса

Начало » Кариера » Градина в… офиса

ogЗа да се чувстват растенията добре в офиса ви, те трябва да са правилно подбрани. В просторните стаи, фоайетата, коридорите и стълбищните площадки много ефектно изглеждат големите листни растения като монстера, дифенбахия, китайска роза, лавър. Въпреки това, за да ви радват с красивите си големи листа, те се нуждаят от много светлина. За това трябва да ги поставите до широки прозорци.
Ако обичате цветята, но не сте готови да полагате много грижи за тях, изберете по-непретенциозни растения, на които няма да им пречи, че забравяте да ги поливате, пресаждате, прихващате и т.н. Обърнете внимание на различните видове бръшлян и по-специално хоята (восъчно цвете), която ще насища въздуха с лекия си аромат. Друго непретенциозно растение, което можете да занесете в офиса си е хлорофитумът. Той изглежда много добре във висящи саксии и повече от всяко друго стайно растение насища въздуха с кислород.
Тези от вас, които са готови да отделят на растенията поне по 20 минути на ден, може да украсят работното си помещение с рози, хризантеми, циклама, камелии, азалии, гардении. Те, обаче, задължително трябва да прекарат зимата на хладния перваз на прозореца, където температурата не превишава + 8°С.

Прозорците са с изложение на…
…юг: любители на слънцето са дифенбахията, пандануса, колеуса (стайна коприва), кротоните, жасмина, хемантуса (слонско ухо), церопегията, рипсалиса, руселията.
…север: толерантни към сенчестите помещения са аспарагусът, монстерата, марантата, папратите, аспидастрата, драцената, кипарисът, пеперомията, калантеята, адиантума.
…изток и запад: подходящи са бегониите, теменужките, питоспорумът, кордилините, антуриумът.

Съвети
– не поставяйте дори и непретенциозните растения в тъмни ъгли или на високи шкафове, до където не достига естествена светлина;
– въздухът в офисите е сух и растенията се нуждаят от пръскане. Но ако нямате време да се занимавате с това, може да поставите до растенията стаен овлажнител на въздуха или малък декоративен фонтан;
– не оставяйте пръстта в саксиите да изсъхне прекалено много. Поливайте растенията 2-3 пъти в седмицата, като единият път задължително трябва да е преди почивните дни;
– редовно преглеждайте растенията за появили се вредители, признаци за които, например, са съхнещите листа, жълтите петна и лепкавите капки.