Главоболие: причини и лечение

Начало » Здраве » Главоболие: причини и лечение

Главоболие: причини и лечение    Главоболието е реален проблем за много хора, на които понякога дори и хапчетата не помагат. Най-често то е симптом на някаква болест и дискомфортът може да бъде сигнал, че нещо в организма не е наред, като например, проблемите с кръвоносната система, високо кръвно налягане, отново обаждаща се стара травма или проблеми с нервите.

Травма
Обикновено, главоболието се дължи на различни наранявания. Например, микро травми на шийните прешлени, които може да се получат както при раждането, така и в зряла възраст по време на работа или тренировка. Болката е придружена от виене на свят, чести промени в настроението, включително и депресия.

Кръвоносни съдове
Вегетативно-съдовата дистония представлява нарушена авторегулация на мозъчния кръвоток, което я прави една от честите причини за съдово главоболие. От нея най-много страдат хора с ниско кръвно налягане. Обикновено болката се появява в тилната област, започва с обща слабост, умора, сънливост и световъртеж.

Мигрена
Най-известното заболяване. Проявява се в силна пулсираща болка, която често обхваща едната страна на главата. Понякога възниква световъртеж, за известно време може да се наруши зрението. Най-ярките спътници на мигрената са гадене, повръщане, непоносимост към ярки светлини и звуци и раздразнителност.

Как да поставите диагноза
Ако главоболието се появява често и дълго не можете да се отървете от него, то трябва да посетите невролог и да се изследвате. Единствено лекар може да определи дали имате вътречерепно налягане и повишено вътреочно налягане, съдови промени, нарушения на шийните прешлени, засягащи функционалното състояние на мозъка и гръбначния мозък. Освен това, причина за главоболието ви може да е неправилна поза, продължително стоене в неудобно за тялото положение, умора на очите, стрес, депресия.
Влияние на здравето ви може да оказва и времето. Ако атмосферното налягане е ниско, то във въздуха липсва кислород. В такива дни, при хората с високо кръвно може да се появи мигрена.

Как да се лекувате
1. Опитайте се да се отпуснете: изключете осветлението, проветрете помещението, слушайте тиха и спокойна музика, пробвайте ароматерапия.
2. Пийте естествени успокоителни, като валериана, мента и други.
3. Направете си масаж на главата, за да възстановите кръвообръщението.
4. Правете дихателни упражнения. Вдишайте дълбоко и пребройте до четири. След това задръжте дъха си и отново броят до четири. Издишайте и бройте до четири. Отново задръжте дъха си и бройте до четири. Повторете няколко пъти. Това упражнение ще нормализира притока на кръв и ще насити клетките с кислород. Скоро ще почувствате как главоболието ви стихва.